Top!stukken in het Limburgs Museum

In het Limburgs museum in Venlo is momenteel de tentoonstelling Top!stukken te zien. Deze expositie bestaat uit collectiestukken van het Rijksmuseum van Oudheden, dat vanwege de verbouwing gesloten is. De collectie is toegevoegd aan de vaste ruimte ‘Van Neanderthaler tot stedeling’ en toepasselijk omgedoopt tot ‘De schatkamer van het zuiden.’

Top!stukken uit het Rijksmuseum van Oudheden in het Limburgs Museum

In de vaste collectie van het Limburgs museum zijn al ruim duizend archeologische vondsten te bewonderen. De dertig topstukken van Leiden brengt de gehele expositie echter tot een nog hoger niveau, vanwege de grote internationale waarde van de vondsten. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft ervoor gekozen een groot gedeelte van de collectie in bruikleen uit te geven bij bevriende musea wereldwijd, zodat de collectie toegankelijk blijft voor het grote publiek. Het Limburgs museum heeft stukken gekregen die zijn gevonden in het zuidelijke gedeelte van Nederland.

De expositie Top!stukken is uiterst mooi weergegeven. Het museum heeft er veel aan gedaan om de bezoekers een zo realistisch mogelijke beleving te geven. Langs de wanden prijken foto’s met voorstellingen uit het verleden die visueel ondersteunend werken voor de topstukken. Deze wanden zijn onderdeel van de vaste collectie, maar er is slim gebruik van gemaakt voor de Top!stukken collectie door de stukken te verbinden met de getoonde voorstelling. Door de brede opzet en mooie weergave van de tentoonstelling krijgt elk stuk uit Leiden een gevoel van onbetaalbare waarde.

De tentoonstelling

Het eerste gedeelte van de expositie betreft vondsten uit de prehistorie. De oudste vondsten zijn stukken vuursteen en twee neushoornkiezen van ca. 250.000 v.Chr. Doordat dit alles op één plek is gevonden samen met resten van een kampvuur, botten van jachtbuit en andere werktuigen maakt het een opmerkelijke en unieke vondst. Een andere mooie vondst die is tentoongesteld is het Zwaard van Buggenum (ca. 1300-1100 v.Chr.), in 1964 gevonden bij werkzaamheden aan de Maas. De vinder had het zwaard in gebogen staat gevonden. Hij kromde het zwaard vervolgens recht en hing het ruim dertig jaar boven zijn schoorsteenmantel. In 1999 verwierf het Rijksmuseum van Oudheden de vondst, waar uit onderzoek bleek dat het een van de rijkst versierde metalen zwaarden uit de Bronstijd is gevonden in Nederland.

Limburgs Museum Top!stukken (1)
Zwaard van Buggenum

De Sierschijf van Helden is een andere vondst die in uiterst goede staat verkeerd. De schijf is een vergulde zilveren sierschijf uit 100 v.Chr. met een voorstelling van een knielende man in gevecht met een leeuw. De schijf is afkomstig uit Thracië en is rond 12 v.Chr in Limburg bij Helden terecht gekomen. Het is hoogstwaarschijnlijk van een militair geweest, die het als versiering of onderscheidingsteken droeg.

Limburgs Museum Top!stukken (2)
Sierschijf van Helden (links)

De tentoonstelling heeft ook een aantal vondsten uit graven in de regio tentoongesteld. De grafgiften van de dame van Simpelveld (175-200 n.Chr.) vormen een uitzonderlijke vondst, hierbij zijn gouden sieraden gevonden wat in Nederland zeer zeldzaam is. De grafgiften geven aan hoe rijk deze vrouw is geweest en dat ze een zeer hoge status genoot. Naast de gouden sieraden is bijvoorbeeld ook Amor uit Heerlen (100-200 n.Chr.) te zien. Het Amor-beeldje, het symbool van de doodsslaap en dus een grafsymbool, is gemaakt van kostbare barnsteen en zeer goed bewaard gebleven. Er zijn maar weinig barnstenen beelden uit deze periode teruggevonden.

Al de topstukken in de tentoonstelling zijn uniek, maar de koning van deze collectie is de Peelhelm, een vergulde zilveren Romeinse ruiterhelm die gevonden is in de moeras van de Brabantse Peel in 1910. Het wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische vondsten van Nederland, en ook internationaal gezien staat de vondst in hoog aanzien. De vergulde zilveren helm is bijzonder mooi gerestaureerd. Het vakmanschap en de fijne details zijn zeer goed te bewonderen. Wie de helm nog in het Limburgs museum wil bezichtigen moet er snel bij zijn: vanaf september gaat het pronkstuk naar het Louvre.

Limburgs Museum Top!stukken (5)
De Peelhelm

Oordeel

De tentoonstelling Top!stukken geeft een goede indruk welke waarde Limburg heeft binnen de archeologie. De vondsten komen uit heel de provincie en sommige stukken zijn wereldwijd bekend vanwege hun uitzonderlijke en zeldzame karakter. De tentoonstelling is tevens een leuke aanvulling op de bestaande vaste collectie van het museum, die in dezelfde ruimte te bewonderen is. Tot 3 januari 2016 is de expositie te bezichtigen.

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (6 votes cast)
Tentoonstelling Top!stukken - Archeologie Nederland, 9.0 out of 10 based on 6 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *