Schatten van Heerlen

In het Thermenmuseum te Heerlen is tot en met 3 januari 2016 een expositie te bezichtigen met de titel Schatten van Heerlen. Normaal zijn deze pronkstukken in het Rijksmuseum van Oudheden te bewonderen maar vanwege de verbouwing heeft Heerlen tijdelijk zijn juweeltjes weer terug.

Schatten van Heerlen

In een sfeervol belicht zaaltje staan ze dan, de topstukken van de Heerlense archeologie. Korte tekstjes bij de objecten geven wat achtergrondinformatie maar de meeste informatie krijg je door gebruik te maken van de tablet die je bij het kopen van je toegangsticket meekrijgt. Elk object heeft een nummer en ieder nummer heeft op de tablet een filmpje waarin meer over het object wordt verteld. Daarnaast hangen er uitvergrote zwart-wit foto’s van onder andere de vondst van het object destijds aan de wanden van de zaal. Er hangen ook foto’s van Heerlen uit verschillende periodes in de recentere geschiedenis. De foto’s van straatbeelden uit de 19e en vroeg 20e eeuw laten zien hoe de tijden zij veranderd en dragen bij aan de sfeer omtrent de objecten. Inwoners van Heerlen zullen wellicht dingen herkennen op de foto’s.

Met het volgen van de nummers wordt je langs de ene mooie vondst naar de andere geleidt. Kleine aardewerk objecten, grotere kruiken, sieraden, glas in de mooiste vormen, de diversiteit is groot. De objecten zijn met recht schatten te noemen. Dat zullen de vinders van de objecten zeker ook gedacht hebben toen ze ze uit de grond omhoog haalden. In tegenstelling tot nu waren vinders volledig eigenaar en verkochten of schonken vaak de objecten aan het Rijksmuseum van oudheden. Het museum wilde natuurlijk graag de schatten van Heerlen aan de collectie toevoegen.

De verschillende objecten tonen hoeveel rijkdom er ooit in Coriovallum, de Romeinse plaats op de locatie van het huidige Heerlen, aanwezig was. Veel van de objecten blijken uit askisten te komen, waarvan er tijdens één opgraving vier bij elkaar gevonden zijn. Doordat de objecten in deze kisten lagen zijn ze vaak erg goed geconserveerd gebleven. De stenen askisten blijven trouwens in Heerlen na de tentoonstelling. Behalve een askist is er ook een grafmonument van steen te zien, met inscriptie van wie er bij begraven was. Een prachtig object wat door de inscriptie een schat aan informatie prijsgeeft over een oude bewoner van Heerlen.

Glazen fles bij Schatten van Heerlen
Deze glazen fles stond zelfs nog overeind in de gevonden askist.

De details in de objecten geven ze vaak een extra mooie uitstraling. Het onderstreept dat de mate van vakmanschap van de makers van deze objecten erg groot moet zijn geweest. De fijne schakeltjes van een gouden ketting, de details op een klein beeldje van Eros of bloemen uitgesneden op een barnstenen schaaltje, je blijft details ontdekken. Verwonderd ga je denken over hoe waardevol de objecten wel niet moeten zijn geweest voor de Romeinse eigenaar.Schaaltje met bloemen in Schatten van Heerlen

Wie de expositie bewondert heeft, kan zich nog verder onderdompelen in het Romeinse verleden van Heerlen. De thermenrestanten waaraan het museum zijn naam ontleend zijn absoluut de moeite van het bekijken waard. Een loopbrug over de prachtige resten van vloeren en fundamenten van het thermengebouw voert naar een museumzaaltje. Hier staan vondsten die direct of indirect met de thermen te maken hebben bekeken worden. In een rustige en overzichtelijke opstelling zijn vele objecten van allerlei aard te zien. In diverse thema’s gegroepeerd zijn zowel authentieke vondsten als replica’s van structuren, al dan niet op schaal, te zien zijn. Ook hier blijkt weer hoe rijk Heerlen in de Romeinse tijd moet zijn geweest.

Als er daarna nog tijd over is, wat in mijn geval niet gelukt is, zijn er nog twee andere vaste tentoonstellingen in het museum. Zowel de mijnbouw als de Sinti’s hebben hun eigen expositie in dit museum gekregen. Hiermee is er in het thermenmuseum behalve voor de oudheid ook nog aandacht voor andere delen van de geschiedenis van Heerlen en omgeving.

Oordeel

De expositie zelf is wat donker ingericht waardoor de bijschriften soms wat lastig leesbaar waren. De oplossing die daarvoor werd aangedragen bestond uit kleine zaklampjes. Deze losten het probleem goed op.

De tablet is zeker nodig om verdieping te krijgen bij de wat kleine maar zeer overzichtelijke tentoonstelling. In de overzichtelijke opzet viel het mij juist op dat er geen kaart was waar de locatie van Coriovallum ten opzichte van het hedendaagse Heerlen met de vindplaatsen van de objecten te zien was. Dit was wellicht een mooie aanvulling geweest. Een dergelijk punt geldt ook voor de askisten. Ze vormen een belangrijke bron van veel van de objecten maar een overzichtje van inhoud per kist ontbrak.

Maar op deze twee kleine puntjes na is Schatten van Heerlen een prachtige tentoonstelling voor en over Heerlen en het rijke Romeinse verleden van de stad. Het is geen grote expositie maar er is genoeg om te bewonderen en je over te verwonderen. De hoeveelheid vondsten, de rijkdom en de conservering: het brengt het verleden bijna weer tot leven. De pronkstukken zijn zeker de moeite van een bezoek waard, maar met name voor Heerlen en zijn inwoners is het mooi dat deze parels uit het verleden weer even kunnen schitteren in de gemeente waar ze ooit uit de grond zijn gehaald.

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
Tentoonstelling Schatten van Heerlen, 9.3 out of 10 based on 6 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *