In het Rijksmuseum van Oudheden is sinds 1 april de tentoonstelling Romeinse Kust te zien. De expositie geeft een interessante inkijk in het leven aan de Nederlandse kust ten tijde van het Romeinse Rijk.

Romeinse kust

Hand keizerbeeld Romeinse kust
Bronzen hand keizerbeeld

De kleine expositie geeft een beeld van handel en scheepvaart, militaire organisatie en kustverdediging, het dagelijks leven en religie ten tijde van de 1e en 2e eeuw n.Chr. in onze noordelijke streken. De tentoonstelling is ruimtelijk opgezet en geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. De algehele aankleding geeft een mooie en passende sfeer. Het kustthema is terug te vinden in de wanddoeken en de indeling van de vitrinekasten, die opgemaakt zijn met nepzand. De inrichting is modern en behoudend tegelijk. Het heeft elementen van beiden, die goed gecombineerd zijn.

De noordelijke limes liep dwars door Nederland langs de loop van de Rijn, van Texel tot Zeeland. De limes bevatte onder andere de forten Matilo (Leiden), Praetorium Agrippinae (Valkenburg), Lugdunum (Katwijk) en Forum Hadriani (Voorburg). Per stad wordt beschreven welke rol zij innam in het Romeinse Rijk en worden daarbij de voorwerpen getoond die in de regionen zijn gevonden. Een diavoorstelling laat beelden van opgravingen bij de kuststreken zien. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan de verschillende volkeren die in deze gebieden leefden en hun interactie met het Romeins gezag, met name de Frisii en de Cananefaten. Daarnaast is er ook speciaal aandacht geschonken aan het ontstaan van nederzettingen en handel aan de noordelijke limes. Er is een extra ruimte voor religie gecreëerd met als focus de godin Nehalennia, die waakte over handel en scheepvaart.

Voor de tentoonstelling zijn een aantal kaarten gebruikt, waaronder de paleogeografische kaart (een kaart die de oude geografische situatie weergeeft) van de Nederlandse kust van de situatie in 50 n.Chr. van Jeroen van Zooilingen en de Peutingenkaart uit de 13e eeuw, een kopie van een Romeinse wegenkaart van de 3e of 4e eeuw n.Chr.

De objecten

Ruitermasker RMO
Ruitermasker

De voorwerpen zijn simpel maar effectief tentoongesteld. Er is gekozen voor vitrinekasten met daarin namaakzand. Door de verschillende hoogteniveaus van het strand krijgt elk voorwerp een eigen plek, en is elk voorwerp zodoende goed te bezichtigen. Per stad is er een vitrine met opgravingen uit die regio. Een grote landkaart geeft geografisch inzicht betreffende de plaatsen en opgravingen.
Het Rijksmuseum van Oudheden staat bekend om de goede staat en kwaliteit van haar museumstukken. Dit geldt ook voor de tentoonstelling Romeinse kust. De getoonde vondsten zijn zeer goed bewaard gebleven, en mede door de diversiteit van de getoonde voorwerpen is het zeker de moeite waard om de expositie te bezichtigen.

Een zeer mooie vondst is het bronzen ruitermasker gedateerd tussen 80-125 n.Chr. en gevonden in de bedding van de Rijn bij Leiden. Deze maskers werden gedragen bij parades, toernooien en tijdens gevechten om de vijand schrik aan te jagen. Dit exemplaar is waarschijnlijk gebruikt als offer aan een riviergod.
De hand van een keizerbeeld is een prachtig en goed bewaard gebleven bronzen stuk van een levensgroot beeld uit 100-125 n.Chr., gevonden bij Leiden. Deze hand hield oorspronkelijk een staf vast en is gemaakt in het Midden-Rijnland.

Blackfriars Romeinse kust
Het schip Blackfriars uit de Thames

Er is ook een klein replica van het schip ‘Blackfriars’ tentoongesteld, in het kader van handel aan de kuststreken. Oorspronkelijk was het schip 14 meter lang, 6,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Het schip was rond 150 n.Chr. gebouwd en diende als vrachtschip, die tot 50.000 kilo kon vervoeren. Het schip heeft een aantal jaar dienst gedaan, tot het bij de Londense wijk in de Thames is gezonken na een aanvaring.

Het grote verschil met andere musea zit hem in het interactieve gedeelte. Het Rijksmuseum van Oudheden werkt nog niet veel met digitale kennisgeving zoals vele andere musea . Een enkel scherm met video is er in de expositie te vinden. Dit geldt ook voor de huidige andere exposities. ‘Vlijmscherp verleden’ en ‘Het land van onsterfelijkheid’. Het museum heeft ervoor gekozen om ‘ouderwets’ met borden met vragen kinderen te informeren. Het lijkt echter nog steeds te werken: kinderen reageren enthousiast en het door het museum aangeboden lesmateriaal is zeer informatief.

De tentoonstelling Romeinse kust is tot 25 september 2016 te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Tentoonstelling Romeinse kust, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *