Sallustius. Bederf van Rome, crisis van binnenuit

Sallustius. Bederf van binnenuit, crisis in Rome vertaald door Vincent Hunink en ingeleid door Fik Meijer. Over de zucht naar macht en rijkdom die een wereldmacht heeft verpest. De vertaling en inleiding uit 1999 zijn volledig herzien.

Sallustius: Bederf van binnenuit, crisis in Rome

Het overgeleverde werk van Sallustius bestaat uit de Samenzwering van Catilina en de Oorlog tegen Jugurtha. De meerderheid noemt 86 v.Chr. als zijn geboortejaar en hij stierf in 35 v.Chr. Hij maakte de periode mee waarin de macht in handen kwam van enkele leidende figuren zoals Sulla, Caesar en Pompeius. De senatoriale klasse van Rome

Van verschillende auteurs weten we dat Sallustius geen voorbeeldig leven heeft geleid. Hij werkte zich vanuit de provincie op tot in de senatoriale klasse in Rome. Al snel werkt hij zich op in de magistraturen en schaart zich achter Caesar. In 50 v.Chr. werd hij wegens immoreel gedrag uit de senaat gezet. Mogelijk een politiek gemotiveerde zet van zijn tegenstanders of de verhalen over zijn overspel met Cornelia Fausta zijn waar. Gelukkig had hij ingezet op de juiste partij en mag gouverneur van Afrika worden. De provincie knijpt hij volledig uit om zich persoonlijk te verrijken, dankzij zijn beschermheer wordt hij niet vervolgd. Na de dood van Caesar stapt Sallustius uit de politieke arena en begint met geschiedschrijving.

In Sallustius Bederf van binnenuit Crisis in Rome zijn zowel de Oorlog tegen Jugurtha als de Samenzwering van Catilina opgenomen. De Samenzwering van Catilina gaat over de bekende episode uit 63 v.Chr. waarin Catilina probeerde de macht te grijpen ten koste van de Republiek. Voor Sallustius een treffend verhaal om het moreel verval aan de kaak te stellen.

Het andere werk over de oorlog tegen Jugurtha speelt zich af tussen 112 en 105 v.Chr. Volgens eigen zegge toen er voor het eerste is opgetreden tegen de arrogantie van de adel. Daarbij doelt Sallustius op de manier waarop Jugurtha de Romeinse elite weet te bespelen door gebruik te maken van hun hebzucht. Net als de geschiedenis over Catilina een pessimistische schets over het verlies van traditionele waarden. De ondertitel van de vertaling is op zijn plaats, Bederf van binnenuit. Crisis in Rome sluit aan bij de tendens in het werk van Sallustius.

Zoals Fik Meijer en Vincent Hunink ook aangeven is de stijl van Sallustius opvallend. Hunink beschrijft de stijl als volgt: “(…) gekenmerkt door bewust ingezette archaïsmen, een grote bondigheid van uitdrukken en een bewust onharmonische syntaxis, waarbij de lezer vaak wordt verrast door een onverwachte ordening van informatie.” Fijn is ook dat Hunink zijn vertaling verantwoord. Hij heeft vooral getobd met de spanning tussen de ongebruikelijke stijl van Sallustius en een moderne Nederlandse vertaling.

Oordeel

Wederom een prima vertaling van twee van de klassieke Latijnse werken door Vincent Hunink. De stijl van Sallustius is moeilijk te vertalen maar komt toch over naar de moderne lezer. De inleiding van Fik Meijer zet Sallustius en zijn werken daarbij in context. Een literatuurlijst voor de geïnteresseerde lezer die zich wil verdiepen in Sallustius en het recente onderzoek zou een welkome aanvulling zijn op deze publicatie.

Auteur:

Bestellen

Bestellen bij Bol.com Sallustius. Bederf van binnenuit, crisis in Rome – Vincent Hunink €19,99
Bestellen
Bestellen bij Ebook Sallustius. Bederf van binnenuit, crisis in Rome – Vincent Hunink € 11,99
Bestellen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Sallustius. Bederf van binnenuit, crisis in Rome, 9.4 out of 10 based on 5 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *