Herman Clerinx - Romeinse sporen

Voor Romeinse aquaducten, villa’s, tempels en badhuizen hoef je niet naar het zuiden. Herman Clerinx publiceerde Romeinse sporen bij uitgeverij Athenaeum en toont dat ook in de Benelux de Romeinse sporen volop zichtbaar zijn.

Wie interesse heeft voor de Romeinse geschiedenis richt zich voornamelijk op het buitenland. Rome met haar legendarische monumenten of nagenoeg complete bewaarde steden zoals Palmyra spreken tot de verbeelding. Toch zijn er ook bij ons in de buurt genoeg resten te vinden van het inheems-Romeinse verleden. Deze onwetendheid was voor Herman Clerinx de reden om Romeinse sporen te schrijven.

Romeinen in de Lage Landen

De inhoud van het boek is tweeledig. Aan de ene kant vertelt Clerinx de Romeinse geschiedenis van de lage landen. Zijn relaas start met de komst van Caesar rond 58 v. Chr. Een eindpunt aanwijzen is een stuk lastiger. Clerinx kiest voor 476 na Chr. het jaar dat dat de laatste keizer in Rome wordt afgezet. Uiteraard resulteert deze gebeurtenis niet in een definitief einde van de Romeinse beschaving in onze regio. Als referentiekader blijft Rome bestaan bijvoorbeeld in het keizerschap van Barbarossa en zijn Heilige Roomse Rijk. Voor de Romeinse elite, waaronder de schrijvers, was de impact waarschijnlijk het grootst. Het dagelijks leven in deze streek ging gewoon door.

Een andere kwestie is de geografische afbakening. Clerinx kiest niet voor een antieke begrenzing zoals Germania Inferior maar voor de Benelux. Zelf geeft hij toe dat ook Duitsland zeer interessante overblijfselen kent, denk aan Xanten, maar ergens moet een lijn getrokken worden. De Benelux is bereisbaar voor het lezerspubliek en biedt een behapbare lijst aan gebeurtenissen en monumenten.

Het tweede gedeelte van het boek bestaat uit een thematische behandeling van de Romeinse resten. Wegen, badhuizen, grafmonumenten, spolia en wijnbouw zijn een aantal van de onderwerpen die aan bod komen. Verschillende aspecten van de Romeinse cultuur komen aan bod. Samen schetsen de hoofdstukken een beeld van hoe het geweest moet zijn om in de Lage Landen te leven in de Romeinse periode.

Romeinse sporen

Naast geschiedeniswerk kan Romeinse sporen ook gezien worden als reisgids. Door het historische verhaal beschrijft Clerinx in aparte kaders subthema’s met de locaties van bezienswaardigheden verweven. Door de coördinaten, adressen en een routebeschrijving te geven, biedt hij de mogelijkheid om zelf de sites te bezoeken.

Wat valt er dan zoal te zien in de buurt? Bijvoorbeeld de resten van een religieus knooppunt in Elst. Onder Grote Kerk liggen de resten van een van de grootste tempels van Gallië. Bovendien zijn er sporen gevonden een ouder inheems heiligdom. Helaas kan er alleen op afspraak een kijkje worden genomen. In de beboste heuvels van De Plasmolen, bij Mook, heeft de grootste tot nu toe bekende villa van ons land gelegen. Compleet met uitgestrekte tuinen op de helling naast de villa. Tot slot is er een prachtig grafmonument in Altlinster in Luxemburg te zien op een grote kei in een bos.

Beoordeling

Herman Clerinx vult met zijn werk Romeinse sporen inderdaad een lacune in de Nederlandstalige literatuur. Het is een van de weinige publicaties die naast een geschiedenis ook de fysieke culturele overblijfselen van de Romeinse beschaving in de Benelux beschrijft en de mogelijkheid biedt om ze te bezoeken. De heldere indeling van het werk waarin het grote verhaal soms gebroken wordt door de subthema’s maakt het geheel zeer leesbaar. Als laatste pluspunt moeten de vele foto’s in kleur en zwart-wit worden genoemd. Ze zijn grotendeels door Clerinx zelf gemaakt. Als een goed gids kent hij uiteraard zijn locaties.

Auteur:

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Romeinse sporen –
Herman Clerinx
€ 29,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (9 votes cast)
Romeinse sporen - Herman Clerinx, 8.2 out of 10 based on 9 ratings

2 gedachten over “Romeinse sporen – Herman Clerinx”

  • Het boek is meer dan een papieren kaart. Het vertelt ook uitgebreid de geschiedenis van de Romeinen in de Benelux.

    Topografische coördinaten inkloppen is inderdaad niet altijd handig. Maar het is de beste manier om een site ergens tussen de onbewoonde velden van Haspengouw of in de bossen van Luxemburg te bezoeken: coördinaten invoeren en dan de auto- of outdoor-gps volgen. Coördinaten zijn ook handig om thuis een site op eender welke toeristische of topografische kaart, of op een luchtfotowebsite, op te zoeken. Maar voor wie dat te ingewikkeld is, bevat het boek eveneens een auto- of wandelroutebeschrijving naar elk van de 309 vindplaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *