Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium

Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium. Hein van Dolen selecteerde negen van keizerinnen met een smeuïg verleden. Schandalen, machtsspelletjes maar ook slagvaardige regentessen en oprechte liefdes komen voorbij in de levensverhalen.

Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium.

Hein van Dolen is onder andere classicus, vertaler en reisleider. Zijn kennis van Byzantium etaleerde hij eerder in de publicatie Een kleine geschiedenis van Byzantijnse rijk. In het recent verschenen werk Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium schrijft hij over de keizerinnen aan het hof in het oosten.

Het Byzantijnse rijk wordt grofweg gedateerd tussen 330 en 1453. Constantijn de Grote verplaatst de focus van het Romeinse rijk naar het Oosten. Uiteindelijk valt de hoofdstad Constantinopel in 1453 onder de Ottomanen. De hoogste macht was de keizer, vertegenwoordiger van god op aarde. Naast hem stond de keizerin, zij werd geacht bescheiden, barmhartig en beheerst te zijn. Bij het lezen van Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium wordt al snel duidelijk dat van bescheidenheid en beheersing weinig sprake is. Weinig keizerinnen namen genoegen met het spelen van de tweede viool.

Theodora en haar tegenhanger Anna Komnena

Een van de mooiste hoofdstukken gaat over Theodora (ca. 497 – 548), de vrouw van keizer Justinianus. Dankzij de overlevering van de Geheime geschiedenis van tijdgenoot Procopius beschikken we over smaakmakende details over de keizerin. Uit de inleiding blijkt dat het werk nooit was bedoeld voor publicatie, wat niet opvallend is gezien de inhoud. Procopius veegt namelijk de vloer aan met Theodora. Zij wordt geportretteerd als vulgair en boosaardig. Zo trad zij als kind naakt op in het theater en liet ganzen gerstekorrels oppikken uit haar kruis. Eenmaal op de troon probeerde zij haar echtgenoot op alle mogelijk manieren te manipuleren om haar duivelse plannen uit te voeren.

Hoe kan het dan dat een ordinaire showgirl keizerin werd? In het Byzantijnse rijk kon iedere vrouw de hand van de keizer veroveren dankzij de bruidsshows. Wanneer de keizer moest trouwen werden bodes het rijk ingestuurd om de meest prachtige dames te verzamelen. Ze kregen en portret en een schoen, grote voeten werden niet gewaardeerd, mee om zo de ideale vrouw te vinden. In het paleis maakte de keizer tijdens een uitbundige show een uiteindelijke keuze. Theodora was de eerste die in een dergelijke ceremonie verkozen werd.

Dankzij het tijdelijke karakter van het keizerschap koos men minder voor politieke huwelijken. Regelmatig werd een keizer door zijn leger in het zadel geholpen. Keizerlijke dynastieën kwamen dus weinig voor. Pas later wanneer het rijk onder druk staat zoekt men onder andere steun in het westen door middel van huwelijksbanden. Hierdoor kon iedere mooie meid, van weeskind tot prostitué, keizerin worden.

Naast het pikante verhaal van Theodora blijken niet alle keizerinnen bekend te zijn om hun schandalen. Een tegenhanger is Anna Komnena (1083 – ca. 1153) die volgens de overlevering zeer intelligent en schrijfster van het enige werk uit de oudheid met een vrouw als auteur. Vanaf 1118 wordt zij na een staatsgreep het klooster ingestuurd, een effectief middel om vrouwen bij de macht weg te houden. In het klooster begint zij aan haar levenswerk Alexias. Hierin beschrijft ze haar vaders leven en heeft voor ons een zeer waardevolle getuigenis achtergelaten.

Oordeel

Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium is een klein werk van 174 bladzijden. In negen hoofdstukken met een korte inleiding en historische kanttekeningen wordt de lezer getrakteerd op de meest opzienbarende vrouwen uit het Byzantijnse rijk. Nog steeds boeien de verhalen van het oosterse hof en bieden een intellectueel alternatief voor de roddelbladen.

Auteur:

Bestellen

 

Bestellen bij Bol.com Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium – Hein van Dolen €12,50
Bestellen
Bestellen bij Ebook Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium – Hein van Dolen € 7,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *