Muren van alle tijden - Fik Meijer

Diarree, eigenwijze toeristen en persoonlijke blunders: herkenbare thema’s op reis. In zijn nieuwe publicatie Muren van alle tijden beschrijft Fik Meijer zijn belevenissen als reisleider.

Fik Meijer is bekend van boeken zoals Keizers sterven niet in bed en Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld. In een vlotte stijl vol persoonlijke noten en anekdotes schrijft hij voor een breed publiek aantrekkelijk over de oudheid. Als emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis levert hij hierbij nauwelijks in op de historische inhoud. Muren van alle tijden is geen historisch werk maar Meijers stijl is onmiskenbaar. Hij beschrijft zijn overpeinzingen als reisleider in de Mediterrane wereld.

Muren van alle tijden

Muren van alle tijden is een kleine collectie van dertig anekdotes. Fik Meijer put uit zijn lange ervaring als reisleider in het Middellandse Zeegebied. Tijdens zijn reizen heeft hij voor veel vreemde situaties en figuren gestaan die hem inspireerden tot de verhalen. De onderwerpen lopen uiteen van onontdekte bezienswaardigheden tot ergerlijke massa’s toeristen in de musea.

De verschillende verhalen hebben altijd een connectie met de oudheid. Uiteraard spelen ze zich af bij historische sites, maar Meijer zoekt soms ook diepere verbanden. Een voorbeeld is de anekdote getiteld De wraak van Electra. Hierin wordt Meijer door een Griekse gids genaamd Electra op zijn nummer gezet nadat hij haar, per ongeluk, beledigde. Haar antieke naamgenote doodde de moordenaars van haar vader Agamemnon. Meijers rondleiding door Delphi wordt spreekwoordelijk vermoord als Electra zijn rondleiding frustreert.

Persoonlijk

Kenmerkend voor de schrijfstijl van Fik Meijer is de persoonlijke inslag. In zijn andere publicaties waarin de geschiedenis de boventoon speelt, komt dit ook duidelijk naar voren. Zonder dat het afleidt van de inhoud verweeft hij persoonlijke notities in het verhaal. Dit maakt de soms droge historische kost een stuk leesbaarder.

Hoewel Muren van alle tijden een ander insteek heeft dan zijn vorige publicaties weet Meijer opnieuw te boeien met zijn anekdotes. De korte verhalen zijn vermakelijk en herkenbaar. Reizigers zullen zich herkennen in de positieve en negatieve ervaringen. Denk aan de toerist die het altijd beter weet en hoogdravend onzin staat te verkondigen of het genot van de historische ervaring bij het ontdekken van een onaangeroerd stukje verleden.

Het woord “overpeinzingen” uit de ondertitel is op zijn plaats. Naast het beschrijven van de situaties geeft Meijer ook zijn gedachten weer. Het komt regelmatig voor dat hij uit beleefdheid wijselijk zijn mond houdt maar ondertussen zijn eigen gedachten heeft. Bijvoorbeeld in het geval van toeristen die zelf de reisgids gaan uithangen.

Beoordeling

Het nieuw werk van Fik Meijer is ideale vluchtige lectuur. De korte verhalen zijn vlot te lezen wanneer je een paar minuten over hebt. Bijvoorbeeld bij de zoveelste vertraging tijdens een je reis, een bekende ergernis van Meijer. Herkenbaar, humoristisch en soms leerzaam.


Auteur:

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Muren van alle tijden – Fik Meijer € 15,00
Bestellen
Bestellen bij Ebook.nl Muren van alle tijden – Fik Meijer € 11,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (8 votes cast)
Muren van alle tijden - Fik Meijer, 9.3 out of 10 based on 8 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *