Livia Augusta. De machtigste vrouw van Rome

Een biografie over de eerste keizerin van Rome. Matthew Dennison schreef Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome. De vertaling is verschenen bij Uitgeverij Kok en Kosmos Uitgevers.

Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome

Als Augustus een van de invloedrijkste figuren is uit de geschiedenis dan deelt hij deze positie met zijn vrouw Livia. Hervormer van een wereldrijk, stichter van een dynastie en hersteller van de zeden, alles mede mogelijk gemaakt door Livia. Toch komt ze er niet best vanaf in de antieke bronnen. Voor Matthew Dennison de reden om aan Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome te beginnen.

Liva combineerde twee van de indrukwekkendste stambomen uit Rome, de familie van de Claudii en Livii. Lange tijd was ze gehuwd met Tiberius Claudius Nero. Als we de bronnen moeten geloven werd haar echtgenoot achtervolgd door rampspoed. In de rumoerige tijden van de eerste eeuw v.Chr. wedde hij steeds weer op het verkeerde paard. Uiteindelijk kon het achterpaar dankzij een amnestieregeling weer terugkeren naar Rome. Dit betekende ook gelijk het einde van het huwelijk. Octavianus werd verliefd op Livia. Hij beëindigde zijn eigen huwelijk en ook Livia moest scheiden.

Vanaf het huwelijk met de latere Augustus heeft Livia een plaats in het centrum van de macht. Haar zoon Tiberius zal zelfs de twee princeps van de Romeinse Rijk worden. In de bronnen wordt ze geroemd om haar schoonheid, zedelijkheid en intelligentie. Aan de andere kant zijn er ook auteurs die geen goed woord voor haar overhebben. Tacitus schetst haar als een bemoeizuchtige slang en impliceert haar betrokkenheid bij de dood van Augustus erfgenamen.

Het beeld dat Tacitus schetst is via bewerkingen zoals I Claudius blijven hangen in onze belevingswereld. Matthew Dennison schrijft in de inleiding van Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome dat hij een genuanceerder portret van Livia wil schetsen. Op basis van dezelfde bronnen komt hij tot een minder burlesk karakter.

Het is knap hoe Dennison met het schaarse en verraderlijke bronmateriaal tot een interessante en uitgebalanceerde biografie komt. In Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome worden geen ongefundeerde uitspraken gedaan. Als een element uit het leven van Livia onzeker of onbekend is dan maakt Dennison deze aantekening.

Dennison schuift het idee van een op macht beluste vrouw aan de kant. Volgens hem komt ze in de bronnen eerder naar voren als een voorbeeld van toewijding en gematigdheid. Heel haar leven staat ze naast achter haar man. Ze profileert volgens de Romeinse deugden voor een vrouw: pietas, pudicita en concordia. Vroom in haar relatie met Augustus. Bescheiden in gedrag maar ook in haar uiterlijk. En als laatste harmonieus als vrouw en moeder. En ondanks dat die beheerstheid heeft ze toch haar stempel op de geschiedenis gedrukt.

Oordeel

Livia Augusta, de machtigste vrouw van Rome is een boeiende biografie over de eerste keizerin van het Romeins Rijk. Geen verhaal vol intriges van een vrouw die achter de schermen de macht probeert te verkrijgen. Livia was een politiek intelligente vrouw die heel bewust binnen de grenzen van de toegestane macht laveerde.

Auteur: Rutger Wolters

Bestellen

Bestellen bij Bol.com Livia Augusta. De machtigste vrouw van Rome – Matthew Dennison €19,99
Bestellen
Bestellen bij Ebook Livia Augusta. De machtigste vrouw van Rome – Matthew Dennison € 11,99
Bestellen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Livia Augusta. De machtigste vrouw van Rome, 9.4 out of 10 based on 5 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *