Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal

Van wereldtaal tot morsdode taal: het Latijn staat er niet best voor. Jan Bloemendaal beschrijft in Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal hoe diep tot voor kort het Latijn was geworteld in Europa.

Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal

De titel Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal dekt bijna het volledige werk. Het is een overzicht van de invloed van het Latijn op onze cultuur door de eeuwen heen. Pas in het laatste hoofdstuk lezen we meer over de intentie achter het boek. Bloemendaal sluit namelijk af met een kort pleidooi voor het behoud van de taal. De eeuwige angst voor de vervlakking en het verdwijnen van de kennis van het Latijn is de reden achter Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal.

Of die angst terecht is, is nog maar de vraag. In ieder geval staat vast dat het Latijn zijn stempel heeft gedrukt op de wereldgeschiedenis. Na de oudheid stroomt de taal door in de middeleeuwen, de renaissance en het humanisme en blijft de lingua franca binnen de elite. Tot in de 18e eeuw werd dus ook de wetenschap beoefend in het Latijn. Helaas krijgt de periode hierna weinig aandacht in Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal.

De hoofdvraag in het werk is hoe het mogelijk was dat het Latijn zo lang zo’n belangrijke positie heeft kunnen blijven houden. In de eerste hoofdstukken wordt de ontwikkeling van de taal in de oudheid tot na de middeleeuwen besproken. Daarna gaat het over het voortbestaan van de taal bijvoorbeeld door het onderwijs.

Einde van het Latijn

Gaat het dan daadwerkelijk zo slecht met het Latijn en is dit een probleem? Slechter gaat het niet volgens Bloemendaal, hij meet dit voornamelijk af aan de bloei van het vak in het huidige onderwijs. Toch is er over het algemeen weinig interesse voor de taal en dit baart hem wel zorgen. Bloemendaal stelt het Latijn gelijk aan de klassieke en christelijke cultuur en dus is deze taal een van de wortels van onze beschaving. Met het verdwijnen van het Latijn raken we ontworteld en kunnen we niet meer reflecteren op onze huidige Europees/mondiale cultuur.

Zoals Bloemendaal in de inleiding toegeeft kan ook het tegenovergestelde worden beargumenteerd. Het Latijn zal niet snel weer gaan leven zoals vroeger. En een dialoog met klassieke teksten zoals die tot in de 18e eeuw werd gehouden lijkt ook ver weg. Wel is de interesse in de oudheid aan het bloeien en vinden de vertalingen gretig aftrek.

Auteur:

Bestellen

Bestellen bij Bol.com Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal – Jan Bloemendaal €19,99
Bestellen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Latijn. Cultuurgeschiedenis van een wereldtaal, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *