Klassiek - Anton van Hooff

Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld is het nieuwe werk van Anton van Hooff en uitgegeven bij Ambo/Anthos. Van Hooff schrijft dat hij een coherente en aantrekkelijke geschiedenis van de oudheid wil geven. Is hij daarin geslaagd en wat onderscheidt Klassiek van de vergelijkbare publicaties?

Wat is klassiek?

Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld neemt de lezer mee op een chronologische reis door de hoogtepunten van het Griekse en Romeinse verleden. Een reeks aan bekende figuren en gebeurtenissen passeert hierbij de revue: de hardvochtige Spartanen, Caesars oorlogen in Gallië Rome en de opkomst van het christendom, om maar eens wat te noemen. Naast de hoogtepunten komen ook verschillende zijsporen aan bod zoals Hellenistische portretkunst of de Romeinse omgang met de dood.

Aantrekkelijk is het werk zeker. Het boek is een rijke verzameling van klassieke wetenswaardigheden uit de oudheid. Wat maakt deze wetenswaardigheden dan klassiek? Volgens Van Hooff zijn het zaken die een ontwikkelde Nederlander van de Grieks-Romeinse oudheid hoort te weten. De nadruk legt hij op het culturele en politieke vlak, omdat die de meeste doorwerking hebben gehad in de Europese cultuur.

Actueel verleden

Het plezier van Van Hooff in het schrijven komt terug in de vele anekdotes, citaten en spreuken. Als aanvulling op deze inhoud zijn er kaderteksten en afbeeldingen. In de kaders wordt vaak een koppeling gemaakt het recentere tijden. Hieruit blijkt dat de oudheid nog sterk is verweven met onze cultuur. Een goed voorbeeld is de tekst over de Achaeïsche Bond waarin de leden werden vertegenwoordigd naar rato van inwonertal. Deze vroege vorm van evenredige volksvertegenwoordiging stond model voor federaties zoals de V.S. en Europa. Een ander voorbeeld betreft het gebruik van het koninklijk meervoud. In de late oudheid werden edicten door beide keizers ondertekend. Geleerden in de Renaissance interpreteerden dit “wij” als een majesteitelijk meervoud waardoor onze koning besluiten nog steeds op dezelfde wijze ondertekent.

Het werk is dus geen complete geschiedenis van de Griekse en Romeinse oudheid. Bij het lezen van Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld valt daarom op dat sommige episode weinig aandacht krijgen of zelfs helemaal afwezig zijn. In plaats van een gemis prikkelt het juist tot verdieping. Wie Klassiek leest wil meer en het notenapparaat biedt gelukkig aanvullende literatuur.

Oordeel

Wat voegt het werk toe aan de lange reeks van compilaties van de oudheid? Van Hooff toont dat wij middenin de antieke traditie staan. Zelf verwoordt hij dat in de epiloog waarin hij de lijn van de late oudheid doortrekt naar het heden. De klassieke oudheid leeft nog steeds door in onze huidige cultuur. Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld is dus een actuele evaluatie van ons verleden.

Auteur: Rutger Wolters

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld – Anton van Hooff € 15,00
Bestellen
Bestellen bij Ebook Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld – Anton van Hooff € 14,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (11 votes cast)
Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld - Anton van Hooff, 8.9 out of 10 based on 11 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *