Huis van Hilde: Archeologiecentrum Noord-Holland

Het Huis van Hilde ligt tegenover het treinstation Castricum.  Hier bevindt zich het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland met twee miljoen archeologische vondsten. Rond dit depot is een Archeologiecentrum gebouwd waar de bezoeker, via zestien mensfiguren, met de archeologische geschiedenis van deze provincie kennis kan maken.  Hilde kwam voort uit wat nu Castricum is, vandaar het huis van Hilde.

 

Vaste tentoonstelling archeologie Noord-Holland

Hoe maak je het verleden tastbaar?  Hoe identificeer je je met de mensen uit het verleden?  Hoe ver ga je in het reconstrueren van voorouders? Dit zijn ongetwijfeld vragen geweest die de samenstellers van deze tentoonstelling zichzelf gesteld hebben.

De tijdlijn en het verhaal begint in de Steentijd met de ‘Steentijdman van Mienakker’ en is gebaseerd op de vondst van graf van deze man. Het skelet was van een volwassen man tussen de 26 en 35 jaar oud. Hij had een normaal postuur, waarschijnlijk tussen de 1,68 meter en 1,76 meter lengte. Helemaal exact kon men vanwege de afwezigheid van zijn beide onderbenen niet berekenen. Maar verder is zijn skelet de best bewaarde prehistorische mens van Nederland.

Dankzij het werk van Maja d’Hollosy, fysisch-antropologe, werd zijn gezicht gereconstrueerd.  De grootte en vormen van het gezicht, zijn aan de hand van de schedel, met behulp van moderne 3-D-printer na te bootsen. Echter de kleur van de huid, haren en ogen kunnen niet aan de hand van het skelet worden vastgesteld en worden dus toegekend door de maakster.  De Steentijdman was boer en in het centrum heeft hij prachtige kleding gekregen van hertenleer, schoenen van gevlochten wilgenbast en een tuniek van beverhuiden.

Hilde

De tentoonstelling biedt verder een kijkje in het leven van een Bronstijd vrouw, een Romeins kind, een volwassen Friese man, een Romeins soldaat, een Germaanse offervrouw en dan Hilde.  Zij was een bewoonster uit de laat-Romeinse tijd, opgegraven in Castricum.   Haar skelet en schedel waren in goede staat en daarom werd zij het gezicht van Noord-Holland. De vrouw was alleen begraven, hetgeen vrij uitzonderlijk was. Deze boerin was niet geheel onbemiddeld, want ze droeg een ketting, gemaakt van goudfolie en gevuld met glaspasta.

De tentoonstelling toont verder reconstructies van een vrouw uit de Middeleeuwen, ongeveer 6e eeuw n. Chr. Vervolgens een Friese man uit de 7eeuw, Hilde Gonda van Voorne, een adellijke dame uit 1300 n. Chr. En Brecht, een Alkmaarse vrouw uit de 16e eeuw.  De laatste figuren zijn een Engelse soldaat uit de tijd van Napoleon, 1799 en een Russische soldaat.

ArcheoLab

Het Huis van Hilde is zeer educatief en nodigt de jonge bezoekers uit om in de huid van de Archeoloog te kruipen.  Leerzaam en leuk waren de talloze kisten met archeologische voorwerpen die zelf hun verhaal vertelden, zodra je ze activeerden op een speciale tafel met videoschermen.

In de archeo-hotspot kun je meehelpen echte archeologische vondsten te determineren en catalogiseren.  Tijdens mijn bezoek was men bezig met vondsten uit het Amsterdamse schuilkerk-museum, Onze lieveheer op Solder.  Onder begeleiding van een vrijwilligster konden bezoekers allerlei zaden en vruchten determineren.  Deze waren gevonden bij de uitbreiding van het museum.

Daarnaast kan de jonge bezoeker iets leren over de uiteenlopende materialen die gevonden zijn en kan hij door middel van een opgravingsspel zich even archeoloog voelen. Audiovisuele presentaties tonen hoe het landschap van Noord-Holland er uit gezien moet hebben en ook veranderde door de tijd heen.

Het Depot

Het depot is normaal gesproken niet toegankelijk voor de gewone bezoeker maar herbergt een enorme collectie aan vondsten. De website vermeld het volgende: ‘De provincie beheert hier zo’n 12.000 dozen met bodemvondsten, afkomstig van archeologisch onderzoek uit de provincie. De collectie varieert van potscherven, metaalvondsten en hout tot menselijke skeletten. Ook alle opgravingsgegevens worden bewaard, waaronder meer dan 15.000 tekeningen. De provincie vindt het belangrijk dat deze vondsten ook gezien kunnen worden en heeft daarom Huis van Hilde laten bouwen. Huis van Hilde toont het belang van archeologie en goed onderzoek. Het deel van Huis van Hilde dat het depot huisvest is niet toegankelijk voor recreatief bezoek. Jaarlijks komen er honderden dozen bij.’

 

Auteur: John Fitzgerald Hagen

 

Meer weten:

https://collectie.huisvanhilde.nl

https://huisvanhilde.nl

http://skullpting.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *