Het oude Rome voor vijf denarii per dag

Een reisgids voor het antieke Rome? Philip Matyszak schreef Het oude Rome voor vijf denarii per dag. De Nederlandse vertaling is uitgegeven door Athenaeum.

Het oude Rome voor vijf denarii per dag

Onmisbaar tijdens de vakantie: een goede reisgids. Waar kun je beste shoppen? Wat zijn de populaire uitgaansgelegenheden? Hoe vraag ik de weg? En hoe gedraag ik me niet als een lompe boer? Net als de Lonely Planet is Het oude Rome voor vijf denarii per dag een reddende engel voor de toerist in het Rome van 200 n.Chr.

De opzet van Het oude Rome voor vijf denarii per dag kopieert de bekende reisgidsen. Ieder hoofdstuk snijdt een cultureel thema aan, bezienswaardigheden, amusement, shoppen enz. Binnen het hoofdstuk worden weer verschillende onderwerpen beschreven. Naast deze inhoud staat het werk vol met afbeeldingen, quotes en informatieve kaders.

In de teksten zitten vele wetenswaardigheden verweven over het dagelijkse leven in het oude Rome. Matyszak heeft zich duidelijke verdiept in de oudheid bij het schrijven van zijn reisgids. Hij neemt de positie van buitenstaander in en beschrijft als bezoeker de grillen van de Romeinen.

In het hoofdstuk over amusement beschrijft Matyszak bijvoorbeeld alle vormen van vermaak die bekend zijn uit het Rome van 200 n.Chr. De eerste tip is natuurlijk het colosseum. Terloops lees je dat stadsomroepers reclame maakten voor de spelen en dat er volop werd gewed op de gevechten. Op de dag voor het spektakel werden er publieke maaltijden georganiseerd waarbij kon worden nagegaan op welke gladiatoren men kon wedden. Ook kregen meiden de kans om te flirten met de atleten.

Voor een anders soort amusement tipt Het oude Rome voor vijf denarii per dag de prostituees. Blijkbaar kon je ze overal in de stad vinden van begraafplaats tot tempel. Bordelen gaan in de middag open en bij de ingang kreeg de bezoeker een symbool voor het soort dienst dat hij wenste. Hygiëne zoals stromend water was uitzonderlijk.

Achterin Het oude Rome voor vijf denarii per dag staan de onmisbare handige zinnetjes in het Latijn. “Waar ben ik?” “Welk jaar is het?” En “Laat me leven, hier heb je al mijn geld!” Altijd handig om onder iedere lastige situatie uit te komen.

Oordeel

Het oude Rome voor vijf denarii per dag van Philip Matyszak is een vermakelijk werk. Het imiteert perfect de moderne reisgids voor het antieke Rome. Bovendien staat het boek vol met informatie over het dagelijks leven van de gemiddelde Romein.

Auteur:

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Het oude Rome voor vijf denarii per dag – Philip Matyszak € 15,00 Bestellen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)
Het oude Rome voor vijf denarii per dag, 7.6 out of 10 based on 5 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *