Goed Gevonden Een portret van Martien Weel

Goed Gevonden is een herinnering aan een gepassioneerd archeoloog. De amateurarcheoloog Martien Weel heeft meegemaakt hoe de Nederlandse archeologie ingrijpend veranderde. Het werk beschrijft zijn leven en zijn levenswerk in de vorm van zijn collectie. Maar zet het verhaal ook in een bredere maatschappelijke context.

Leven en collectie Weel

Goed Gevonden is al een tijdje uit, maar een dergelijke publicatie is te mooi om niet te bespreken. Marleen Weel vertelt in Goed Gevonden het verhaal van haar vader. Martien Weel (1935-2011) was in de eerste plaats makelaar, maar ook fanatiek amateurarcheoloog. Het werk gaat over zijn leven en collectie.

Aan de hand van het levensverhaal van Martien Weel komt ook de recente geschiedenis van de Nederlandse archeologie langs. Er is een hoop veranderd, zeker dankzij de professionalisering van het vakgebied. Daarom is het werk ook een eerbetoon aan de amateurarcheoloog die tegenwoordig soms buiten de boot lijkt te vallen.

De trots van Martien Weel was uiteraard zijn verzameling. In zijn makelaarkantoor stond bijvoorbeeld een vitrine met daarin een aantal opzienbarende vondsten. Zijn collectie is in 2014 tentoongesteld in kasteel Romboud in Medemblik. In Goed Gevonden staan verschillende objecten uit de collectie van Weel in korte passages. Pijpenkoppen, lakenloodjes en rekenpenningen, het zijn bekende vondsten voor de amateurarcheoloog. Voor ieder ander is het interessant om te lezen dat bijvoorbeeld de lakenloodjes in de middeleeuwen een keurmerk waren van de afkomst en kwaliteit van lakens. Er worden individuele vondsten uitgelicht, maar ook groepen zoals aardewerk, glas en metaal staan beschreven.

Goed Gevonden

Het werk is niet alleen een portret van Martien Weel. Naast de beschrijving van zijn leven waarin de ontwikkelingen in de Nederlandse archeologie van de afgelopen decennia zijn vervlochten, zijn er ook andere thema’s. In de hoofdstukken onder de titel Achtergrond wordt de geschiedenis van de archeologie in Nederland beschreven vanaf de 18e eeuw. Van Johannes Smetius, Reuvens tot Van Beuningen en Riemer Knoop, alle bekende namen passeren de revue.

Martien Weel struinde als archeoloog rond in Medemblik en omgeving. Zijn collectie zit dus vol vondsten uit deze regio. Daarom wordt in Goed Gevonden een aantal hoofdstukken ingelast over de geschiedenis van Medemblik, Hoorn en Enkhuizen.

Daarnaast is er een deel over de oprichting van de AWN vanaf 1951 tot nu. Hierin is het interessant om te lezen hoe de verhoudingen tussen professionele archeologen en amateurarcheologen zich ontwikkelt. Met het lezen van de verschillende hoofdstukken over de AWN wordt duidelijk welke positie de vereniging heeft in de samenleving. Een verbindend element vol expertise dat bovendien strijdt voor het behoud van het cultureel erfgoed.

Het boek bevat vele foto’s en illustraties van niet alleen objecten. Bijvoorbeeld in het kader over het 14e eeuwse slibbaardwerk staat een foto van een stuk aardewerk uit de collectie van Weel. Op de achtergrond is een stilleven te zien waarin naast een kreeft een potje staat van hetzelfde type. Ook is er fotomateriaal opgenomen uit het persoonlijke archief van Weel en van bijvoorbeeld krantenartikelen en opgravingen. Dit alles laat de lezer zowel het oude als het recente verleden herleven.

Oordeel

Marleen Weel legt in Goed Gevonden het leven van haar vader vast om niet verloren te laten gaan in de toekomst. Maar het is meer dan alleen een persoonlijk gedenkteken. Het is de verwoording van de essentie en aantrekkingskracht van de archeologie. In deze vorm waarin historie wordt verrijkt met illustraties en een persoonlijke noot lukt het de schrijvers om de archeologie aantrekkelijk te presenteren. Het werk is daarom een geslaagd antwoord op een actueel probleem binnen het vakgebied: het zoeken naar draagvlak.

Auteur: Mark Loeffen

  • Goed Gevonden is te verkrijgen via de webwinkel van Vind magazine voor € 34,95 via deze link.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Goed Gevonden - Het portret van Martien Weel, 9.0 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *