Gezichten van de limes

Een van de hoogtepunten van Museum het Valkhof zijn de Romeinse ruitermaskers uit Nijmegen. Nu is deze collectie tijdelijk uitgebreid met helmen en maskers uit heel Nederland in de tentoonstelling Gezichten van de Limes.

In een kleine zaal staan de schatten tentoongesteld. Van verschillende kanten staren de lege gezichten de bezoekers aan. Het is een kleinschalige expositie maar de stukken zijn indrukwekkend. Naast de maskers zijn er rijk versierde helmen, hoofdbanden en oorkleppen te zien.

Gezichten van de limes

Gezichtsmasker RoomburgVerschillende musea hebben stukken uitgeleend aan het Valkhof voor Gezichten van de limes. Het goudkleurig masker uit Roomburg met de grote krullenbos is overgekomen uit het Rijksmuseum van Oudheden. Uit de eigen collectie komt een helm met daarin drie namen van opeenvolgende eigenaren van de helm. De soldaten hebben hun naam en die van hun officier in de rand van de helm gehamerd. Van Titus Varronius ging de helm over naar Gaius Iulius en vervolgens naar Titus Iulius.

Een laatste stuk dat genoemd moet worden is de gezichtshelm van het Kops Plateau waarvan een replica is gemaakt. Het had een verzilverd masker met op iedere wang drie gaatjes. Ze moeten waarschijnlijk tatoeages voorstellen. Bovenop de helm waren resten van een pruik in het verroeste ijzer blijven zitten. Op de replica is te zien hoe het paardenhaar in fijne vlechten over de helm heeft gelopen.

Satellietbeeld limesRuitermasker met pruik Valkhof

Het is nog even wachten op de grote tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum. 1 oktober gaat deze van start. Wil je voor de grote drukte rustig de Gezichten van de Limes bekijken dan is nu het moment.

Auteur: Rutger Wolters

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Gezichten van de limes, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *