Anthony Everitt - Geboorte van Romea

Er zijn maar weinig onderwerpen uit de klassieke oudheid die zo tot de verbeelding spreken als het antieke Rome. Er zijn bibliotheken vol geschreven over de stad, het rijk, zijn inwoners en bestuurders. Een zware taak om hier als auteur een originele bijdrage aan te leveren. Anthony Everitt slaagt echter met vlag en wimpel in zijn werk De geboorte van Rome.

Bij het begin beginnen

Rome fascineert! Sinds zijn ontstaan is het rijk een inspiratiebron geweest voor onderzoek, geschiedschrijving, kunst en vermaak; en dat is niet zo opmerkelijk. Het Romeinse Rijk is namelijk met afstand het grootste wereldrijk uit onze geschiedenis. De omvang van het imperium in combinatie met de langdurige periode van zijn bestaan, lijkt er echter voor te zorgen dat deze fascinatie zich voornamelijk richt op de bloeiperiode en de val van het rijk. De escapades van Romeinse keizers en de oorzaken van de verbrokkeling van de macht, zijn aanmerkelijk vaker belicht dan de ontstaansgeschiedenis van Rome. Dat de ontwikkelingen en verhalen uit deze beginperiode minstens zo interessant en belangrijk zijn, tracht Everitt  aan te tonen in De geboorte van Rome.

Een drieluik

Everitt start zijn beschrijving van de geboorte van Rome bij de vroegste stichtingsmythen van de stad en stopt bij de val van de Republiek. De verhalen en de feiten die voortkomen uit die periode worden als een drieluik besproken in de hoofdstukken getiteld Legenden, Verhalen en Geschiedenis. Onder Legenden worden voornamelijk de later opgetekende gebeurtenissen en mythes uit de koningstijd verstaan, zoals de legende over de stichting van de stad door de broers Romulus en Remus, in het jaar 753 voor Christus en de mogelijk Trojaanse oorsprong van Rome. De zaken die hier besproken worden kunnen hoofdzakelijk onder de noemer fictie geschaard worden. In de sectie Verhalen, over de Romeinse verovering van Italië en de interne machtsstrijd die hierop volgde, lopen feit en fictie meer door elkaar heen. Onder Geschiedenis wordt aan de hand van feiten de positie van Rome besproken als grootmacht in het Mediterrane gebied en de conflicten die hierbij gepaard zijn gegaan.

De keuze voor dit drieluik maakt duidelijk dat de geschiedenis van het ontstaan van Rome  niet uitsluitend verteld kan worden aan de hand van feiten alleen. Everitt probeert in De geboorte van Rome een balans te zoeken tussen de vroege mythes en verhalen en de later opgetekende feiten en vondsten. Zo geeft hij bijvoorbeeld enerzijds aan dat archeologisch onderzoek uit heeft gewezen dat de stichting van de stad onmogelijk plaats zou hebben kunnen vinden in 753 voor Christus, terwijl hij anderzijds in zijn inleiding hamert op het belang van verhalen voor de beeldvorming van de stad.

Aan de hand van deze uiteenlopende bronnen laat Everitt zien welke facetten (en voornamelijk welke conflicten) volgens hem bij hebben gedragen aan de opkomst van Rome als wereldrijk in de klassieke oudheid.

Oordeel

Everitt geeft een compleet en gedetailleerd overzicht van de beschikbare bronnen uit de eerste periode van het Romeinse Rijk. Hij is zowel historicus als verhalenverteller, en heeft een uitermate verzorgde en uitnodigende schrijfstijl. Door de bijzondere combinatie van feit en fictie is De geboorte van Rome in mijn ogen denk ik interessant voor zowel kenner als beginnend enthousiasteling. Voor de liefhebber is dit hoe dan ook een mooi naslagwerk om in de kast te hebben staan.

Auteur: Rutger Wolters

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Sappho: Eros ontwortelt mijn hart – Aart R.P. Wildeboer € 15,00
Bestellen
Bestellen bij Ebook Sappho: Eros ontwortelt mijn hart – Aart R.P. Wildeboer € 14,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (9 votes cast)
Geboorte van Rome - Anthony Everitt, 9.4 out of 10 based on 9 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *