Een bizarre odyssee

Waarom kun je Russisch een een korte tijd beheersen, terwijl Latijn en Grieks ook na jaren studie nog niet eens vlot te lezen is? Een bizarre odyssee is de zoektocht van Carlos Martìnez Aguirre naar een oplossing voor deze frustratie.

Een bizarre odyssee

Latijn leren is pittig, pittig en saai. Rosa, rosae, rosae, rosam, rosa en zo volgen er nog honderden rijtjes, plus de ellenlange woordenlijsten. Krijg je na zes jaar een Latijnse tekst onder je neus dan blijft het puzzelen. Even een hoofdstukje Latijn lezen is een dagtaak. Hetzelfde geldt voor klassiek Grieks. Geen wonder dat veel scholieren het vak laten vallen.

Al vanaf 1998 doceerde Carlos Martìnez Aguirre klassieke talen. Je zou denken dat iemand met deze ervaring de taal door en door beheerst. Toch kon hij maar met moeite door een tekst komen. Schrijven was een nog grotere opgave en spreken onmogelijk. Gefrustreerd ging hij opzoek naar een betere leermethode.

Een bizarre odyssee begint met de middelbareschooltijd van Martìnez Aguirre. Hij krijgt Grieks en Latijn geleerd op de klassieke grammatica- en vertaalmethode. Teksten worden hierbij gedecodeerd. Een woordenboek is daarbij onmisbaar.

Hij studeert door en staat uiteindelijk voor de klas als docent Grieks en Latijn. Toch blijft het aan hem knagen dat hij nauwelijks een paar zinnen Latijn kan spreken. De zoektocht gaat verder en hij komt uiteindelijk uit bij een vernieuwende methode.

Hans Orbergs opent in zijn methode Lingua Latina per se illustrata de ogen van Martìnez Aguirre. De Deen presenteert het Latijn als iedere andere taal. De opzet verschilt niet veel van de gemiddelde cursus Italiaans en draait om actieve taalkennis. Wie het kan opbrengen om de intensieve methode volledig met opperste concentratie door te nemen zal uiteindelijk Latijnse met groot gemak teksten lezen. Hoewel de methode niet voor iedereen geschikt blijkt.

Een bizarre odyssee is een interessant boek voor wie zich wil verdiepen in de klassieke talen en de didactiek hiervan. Martìnez Aguirre neemt je in korte en vlot geschreven hoofdstukken mee in zijn zoektocht.

Auteur: Mark Loeffen

Bestellen

addisco Een bizarre odyssee. Belijdenissen van een classicus – Carlos Martìnez Aguirre €15,00
Bestellen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Een bizarre odyssee, 9.0 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *