Eind augustus heeft het Castellum Hoge Woerd in Utrecht haar deuren officieel geopend. Precies op de plek in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn waar een Romeins fort was, is een modern castellum gebouwd. De binnenkant van het fort fungeert als een archeologisch museum en buiten zijn er elementen die de bezoeker terugbrengt naar de Romeinse tijd.

Archeologische vondst Castellum Hoge Woerd

De realisatie van het Castellum Hoge Woerd is een omvangrijk project geweest. Het begon in 1997 met een belangrijke archeologische ontdekking in een woonwijk in Utrecht. De archeologiewereld stond op zijn kop: binnen een dag werd een grensweg, sporen van de oude rivier en een schip gevonden. Deze ontdekking betekende de start van een grootschalig archeologisch onderzoek, dit onderzoek heeft de kennis over de Romeinse limes in Nederland aanzienlijk vergroot. Het is dan ook niet gek dat de Romeinse limes een centrale rol speelt binnen het museum van Hoge Woerd.

Een uniek Romeins schip

Middenin het museum, dat zeer modern en ruimtelijk is ingericht, prijkt de grootste vondst van het onderzoek: een Romeins transportschip. Het grote schip, met een lengte van 25 meter, is in bijzonder goede staat geborgen. Het is een zeer unieke vondst, omdat het schip afwijkt van andere Romeinse transportschepen. De Meern 1, de naam gegeven aan dit schip tijdens het onderzoek, is smaller dan andere schepen en heeft een apart omhooglopende achtersteven. Hierdoor was het schip goed wendbaar en inzetbaar op moeilijk bevaarbare rivierdelen. Een ander bijzonder element van de Meern 1 is de kajuit, waar een klein keukentje en een slaapplek voor een persoon was. Veel spullen van de kajuit zijn bewaard gebleven en te bezichtigen in het museum.

De Meern I in Castellum Hoge Woerd
De Meern I

De Rijn

Het museum biedt veel informatie over zaken die van invloed zijn geweest op het Romeinse castellum in Utrecht. Zo is er ruimschoots aandacht voor de Rijn en welke belangrijke plek de rivier innam binnen het transportsysteem van de Romeinen. De materialen en voorwerpen die belangrijk waren binnen dit systeem zijn tentoongesteld, waarbij de bezoeker gebruik kan maken van een scherm om de voorwerpen in 3D weergave te bekijken.

Een van de getoonde voorwerpen is een hoosschep, die in de Meern 1 is gevonden. Het betreft een mooi exemplaar, het voorwerp is gemaakt van een stuk elzenhout en de beitelsporen zijn nog goed te zien. Ook de twee voetijzers die zijn gevonden zijn in bijzonder mooie staat. Van het keukentje zijn er meerdere spullen in goede staat teruggevonden: de ketel, handgarde, messen en een pook zijn te bewonderen. Persoonlijke eigendommen die zijn aangetroffen, zoals sleutels, schoeisel en een kroontjespen, zijn tevens tentoongesteld.

Het museum

Het museum is nog niet helemaal klaar, op de bovenste verdieping worden momenteel de kamers ingericht. Elke kamer kent een thema, die betrekking heeft op het oude castellum en het water.
Buiten bevinden zich de stallen, wat vooral een leuke bezigheid is voor bezoekers met kinderen. Er wordt buiten momenteel gewerkt aan een podiumruimte en binnen bevindt zich een theater, wat het Castellum een multifunctioneel doeleinde geeft. Het Castellum Hoge Woerd heeft namelijk als doel een cultuurpark te zijn, waar meerdere culturele activiteiten zijn. Zo werkt het museum momenteel ook aan een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie.

Oordeel

Het Castellum Hoge Woerd is een moderne interpretatie van het oude Romeinse fort en zeker de moeite waard om te gaan bezoeken. Tijdens weekeindes en vakantiedagen zullen buiten meerdere voorstellingen en ambachten tentoongesteld worden, om de bezoeker een idee te geven dat ze een stapje terug hebben gedaan in de tijd. Met een vleugje fantasie kan men zich alsmede een voorstelling wanen van het oude Romeinse castellum.

Auteur:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (7 votes cast)
Archeologisch park Castellum Hoge Woerd, 8.6 out of 10 based on 7 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *