Anton van Hooff - Keizers van het Colosseum

Het Colosseum, het bekendste en mogelijk drukst bezochte oudheidkundig bouwwerk van Rome. Dagelijks wordt het overspoeld door drommen toeristen en hun reisleiders. Maar wat gaat er écht schuil achter dit archeologisch schouwspel? In Keizers van het Colosseum fungeert dit beroemde amfitheater als symbool voor het Flavische keizerschap. Van Hooff is onze reisleider en toont op welbespraakte en vakkundige wijze de geschiedenis van deze regeringsperiode en hoe deze exemplarisch is voor de keizertijd.

Het Colosseum als kapstok

Het Flavische keizerschap duurde 27 jaar en begon met de heerschappij van Vespasianus (69-79), deze werd later opgevolgd door zijn zoon Titus (79-81) om te eindigen bij zijn andere zoon Domitianus (81-96). De heerschappij van de Flavii markeert een verandering in het rijk en beëindigt een periode van onrust, autocratie en burgeroorlog. De geschiedenis van deze 27 jaar wordt door van Hooff in zijn nieuwste werk niet chronologisch besproken. De veranderingen die plaats vinden en de nieuwe invulling die gegeven wordt aan het keizerschap worden beschreven aan de hand van verscheidene episodes uit het leven van alle drie de keizers. Van Hooff tracht hiermee een droge opsomming van feiten, jaartallen en namen te vermijden. Belangrijker is echter dat hij door een thematische vertelling aan wilt tonen dat de levens en de heerschappij van de keizers in zijn ogen een representatieve microgeschiedenis van vijf eeuwen keizertijd is.

In Keizers van het Colosseum wordt de afkomst van de keizers besproken, de manier waarop zij keizer zijn geworden en onder welke omstandigheden (e.g. de Joodse Oorlog en de opstand van de Bataven), de drie pijlers waarop hun machtsbasis is gebaseerd (de militaire pijler, de pijler van de elite en de pijler van de massa) en alle overige relevante omstandigheden die tijdens de Flavische dynastie een rol hebben gespeeld (denk hierbij aan rampen zoals de uitbarsting van de Vesuvius). Wat van Hooff vervolgens aantoont is dat alle zojuist besproken elementen van de Flavische keizers, exemplarisch zijn voor de gehele keizertijd en daarmee dus een ideaal voorbeeld om de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk te illustreren en uit te leggen.

In mijn ogen gaat hij zelfs nog iets verder dan dat, zijn vertelling beslaat heel veel meer dan alleen de geschiedenis van de Flavii en het keizerrijk in het algemeen. Hij laat namelijk geen moment onbenut om een uitweiding te doen over welk aspect dan ook van de Romeinse geschiedenis. En passant word je als lezer overspoeld met een duizelingwekkende hoeveelheid informatie en feiten over onder andere naamgeving, betaalmiddelen, politieke constructies, geografie en wetgeving. Hiermee zijn de keizers van het Colosseum voor van Hooff een ideale kapstok om te vertellen over de Romeinse geschiedenis.

Beoordeling

Keizers van het Colosseum is een ontzettend slim samengesteld boek voor zowel leek als kenner. Van Hooff is een briljant verhalenverteller met een ontzettend goede kennis van zaken. Het boek is gelardeerd met interessante anekdotes, weetjes en feiten waarvan je onophoudelijk meer wilt weten. Elk aspect dat denkbaar is bij dit onderwerp komt aan bod en wordt met verve toegelicht. De keuze voor een thematische opzet in plaats van een chronologische vertelling maakt dit boek tevens erg toegankelijk. Bovendien is “Keizers van het Colosseum” voorzien van de nodige indexen, stambomen, landkaarten en een ouderwets kleurenkatern. Een aanrader voor iedereen die meer wilt weten van de Romeinse keizerlijke geschiedenis en de verhalen achter het Colosseum.


Auteur: Rutger Wolters

Bestellen:

Bestellen bij Bol.com Keizers van het Colosseum – Anton van Hooff € 21,99
Bestellen
Bestellen bij Ebook.nl Keizers van het Colosseum – Anton van Hooff € 14,99
Bestellen

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (10 votes cast)
Anton van Hooff - Keizers van het Colosseum, 9.1 out of 10 based on 10 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *