Week van de klassieken 2016 uitgelicht

Week van de klassieken 2016

De jaarlijkse Week van de Klassieken is dit jaar van 7 tot en met 15 april. ‘Quo vadis? Reizen in de oudheid’ is dit jaar het thema. De vaste onderdelen zoals de quiz zijn weer van de partij, maar ook dit jaar zijn er vele nieuwe en interessante activiteiten.

Op 7 april is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de Grote Ken-Uw-Klassieken Pubquiz onder leiding van Fik Meijer. Er is een uitgebreid programma waarvan hieronder een aantal interessante activiteiten staan opgesomd. Het volledige programma is op de website van de Week van de Klassieken te bekijken.

  • De bekende historicus en auteur Adrian Goldsworthy geeft op 8 april een lezing in het RMO over zijn boek Augustus.
  • Op 13 april is er een thema-avond in Spui25 in Amsterdam getiteld Van reizen in de oudheid tot Grand tour. Onder andere Eric Moorman en RenĂ© van Beek geven lezingen over reizen als innerlijke zoektocht naar kennis.
  • Als voorbereiding op de tentoonstelling Helden van het Colosseum geeft Olivier Hekster in Museum Het Valkhof een lezing op 9 april.
  • De culturele reisorganisatie Antiek Toerisme organiseert op 8 april een middag over het reizen in de oudheid in Museum Meermanno.

Zoals ieder jaar staat er weer een gratis e-book klaar. Dit jaar is het de vertaling van Pausanias door Peter Burgersdijk. In de bloemlezing Beschrijving van Griekenland; gids van toen voor de toerist van nu neemt Pausanias zijn lezers mee op zijn reis door de het oude Griekenland. Hij staat stil bij verschillende bekende en onbekende monumenten en heeft daarnaast aandacht voor gebruiken, mythologie en de natuur.

Het themaboekje van 2016 is de anekdotische reisgids Wandelen door het antieke Rome van Luc Verhuyck.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Week van de Klassieken 2016, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *