Romeinse pottenbakkersoven in Heerlen

Heerlen is een museumstuk rijker. De Romeinse pottenbakkersoven die onlangs werd ontdekt op het Tempsplein is overgebracht naar het Thermenmuseum. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen.

Pottenbakkersoven op het TempspleinRomeinse oven Heerlen


De huizen rondom het Tempsplein werden deze maand voorzien van een nieuwe riolering. Tijdens de graafwerkzaamheden kwam veel Romein materiaal naar boven. Niet verwonderlijk, het plein ligt namelijk bovenop de resten van het oude Coriovallum. Dat er ook twee pottenbakkersovens zouden worden gevonden was wel een kleine verrassing.

Het historisch onderzoek in Heerlen zit in de lift. Verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen en ervoor gezorgd dat er naast enthousiasme ook geld is voor het verleden van Heerlen. Onlangs is er bijvoorbeeld een grote subsidie verleend aan het Thermenmuseum voor een grondige en hoognodige verbouwing. Een van de onderzoeksresultaten is dat Coriovallum meer dan een boerse nederzetting was. Er zijn verschillende aanwijzingen dat de stad eerder vergeleken kan worden met Xanten of Tongeren. De tientallen pottenbakkersovens zijn een bewijs van de grote bedrijvigheid in Coriovallum.

De omstandigheden in Heerlen waren ideaal voor de pottenbakkers. De klei was geschikt voor allerlei baksels. De oven op het Tempsplein laat zien hoe men op een simpele wijze te werk ging. Er werd een kuil gegraven in de klei. Onderin lag de stookruimte met daarop een rooster. In de ruimte daarboven werd het ongebakken aardewerk geplaatst. De oven werd afgesloten met een koepel van klei en stenen waarna er gebakken kon worden. Op de foto is goed te zien hoe de buitenwand van de oven mee is gebakken en een rode kleur heeft gekregen.

ThermenmuseumBerging van de Romeinse oven

In het Thermenmuseum staat een oude replica van een Romeinse oven. Het zou dus fantastisch zijn om deze aan te kunnen vullen met een echt exemplaar. Bovendien biedt de conservatie van de oven de kans om de constructie te onderzoeken. Genoeg reden om de oven op het Tempsplein te bergen.

Allereerst werd de oven vrijgegraven tot een blok. Het blok werd omkist en onderin schoof men een metalen plaat. Uiteindelijk moest de constructie ervoor zorgen dat het gevaarte van ruim 6 ton ongeschonden het museum zou bereiken. Woensdag ochtend was het zover en begon het tripje naar het Thermenmuseum.

Momenteel staat de pottenbakkersoven bij het museum. Bezoekers kunnen komen kijken. De vaste collectie is ook zeker de moeite waard. Onder andere staat er de complete inhoud van een eerder gevonden oven. Helaas voor de pottenbakker was deze lading mislukt. Bij het zien van de vele vondsten kan de conclusie alleen maar zijn dat Romeinse Heerlen een bruisende stad was.

Auteur: Mark Loeffen

Verder kijken en lezen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (6 votes cast)
Romeinse pottenbakkersoven in Heerlen, 8.7 out of 10 based on 6 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *