In Nijmegen ligt het enige bekende amfitheater van Nederland. Binnenkort gaat de grond weer open vanwege rioolwerkzaamheden. Een kans voor meer onderzoek naar het Nijmeegse amfitheater.

Amfitheater Nijmegen

Het amfitheater ligt ongeveer ter hoogte de Mesdagstraat, Rembrandstraat en Vermeerstraat in Nijmegen. Er is niets meer van te zien behalve een markering in het huidige stratenplan. De contouren zijn aangegeven met speciale stenen in het wegdek.Amfitheater Nijmegen plattegrond

In 1978 werd in de wijk riolering aangelegd. Zes meter onder de grond trof men destijds de overblijfselen van het Nijmeegse amfitheater aan. Het theater is waarschijnlijk aan het begin van de 2e eeuw aangelegd en heeft een ring van 85 meter doorsnee. De tribunes waren uit hout vervaardigd en de verhoging bestond uit een aarden wal. Voor het aanzicht werden voor de buitenmuur kostbare ingevoerde tufstenen gebruikt.

Normaal gesproken werden in stenen amfitheaters gewelven gebouwd onder de tribunes voor opslag. Vermoedelijk was dit niet mogelijk in de aarden constructie van het amfitheater in Nijmegen. In het midden van de arena is een kleine kelder gevonden, mogelijk werden hier de rekwisieten en dergelijke opgeslagen die nodig waren voor de shows.

Informatie over het amfitheater in Nijmegen is verder schaars, omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. De vondst van vele munten en scherven in de arena zijn waarschijnlijk door het uitgelaten publiek tijdens de opvoeringen geworpen. Het publiek bestond uit de circa 5000 soldaten van het nabijgelegen legerkamp op de Hunnerberg. Echter was het amfitheater in Nijmegen groot genoeg om ook plaats te bieden aan de burgers uit de stad Ulpia Noviomagus Batavorum.

Nieuw onderzoek amfitheater Nijmegen

Amfitheater Nijmegen
Illustratie: Bob Brobbel

Binnenkort gaat een beperkt gedeelte van het amfitheater weer worden opgegraven. Een groot deel ligt verborgen onder de huizen in Nijmegen-Oost. Opnieuw gaat er een klein gedeelte van de straat open voor rioolwerkzaamheden. Ergens dit jaar zal in Museum Het Valkhof een nieuwe reconstructietekening worden getoond van het amfitheater in Nijmegen. Hopelijk zijn dan ook ter plekke de resten te bezichtigen.

Voor een goed beeld van een amfitheater in de noordelijke regionen van het Romeinse Rijk is een bezoek aan het archeologische park in Xanten aan te raden. Het theater van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana is grotendeels gereconstrueerd. Net als het amfitheater in Nijmegen dateert het gebouw in Xanten uit de 2e eeuw. Deze versie is een stuk imposanter en volledig uit steen.

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Nieuw onderzoek naar amfitheater Nijmegen, 9.3 out of 10 based on 4 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *