Deze maand is het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw museum in Utrecht: de Schatkamer Domplein II. De aanleiding was de vondst van het graf van de in de 14e eeuw levende vicaris Bertoldus Ponc tijdens de voorbereidende graafwerkzaamheden. De Schatkamer II is onderdeel van een project dat vier musea wil realiseren onder het Domplein. In de verschillende kelders zal de 2000 jaar historie van Utrecht worden tentoongesteld.

Auteur:

Schatkamers Domplein

De aanleg van het nieuwe museum de Schatkamer Domplein II is in volle gang. In het museum zal de verborgen geschiedenis van Utrecht worden getoond. De bezoekers worden door het verleden geleid vanaf de aankomst van de Romeinen. Ook zal de tornado uit 1674, die het middenschip van de Dom verwoestte, een grote rol spelen.

Impessie nieuw museum in Utrecht

De eerste Schatkamer is gevestigd in de middeleeuwse kelders van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In een multimediale presentatie is de geschiedenis van het Domplein te bezichtigen. Dit gebeurt aan de hand van animaties, maquettes en vondsten. Een belangrijke episode is het Romeinse castellum Traiectum. Hiervan zijn in de Schatkamer I de muren te bewonderen.

Romeins Utrecht

Het kamp Traiectum is de bakermat van de stad en werd rond 45 na Chr. gesticht. De naam geeft aan dat er destijds een doorwaadbare plaats was in de rivier. Het kamp kent vijf opeenvolgende fases en werd verlaten rond 300 na Chr. Onder andere tijdens de Bataafse Opstand in 69/70 na Chr. is het houten kamp afgebrand. Rond 200 na Chr. werd Traiectum voor het eerst in steen gebouwd.

Traiectum lag aan de Rijn en was onderdeel van de limes; de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Dicht bij Utrecht zijn nog twee castella gevonden. Het oudste fort genaamd Fectio ligt bij het huidige Vechten en ook bij Vleuten was een castellum gevestigd. De forten waren verbonden door een weg bewaakt door verschillende wachttorens. Het doel van deze verdedigingswerken was het beveiligen van de Rijn. De rivier was een belangrijke bevoorradingsroute voor het leger in de strijd tegen de Germanen.

Opgravingen Domplein

Het Domplein is een wettelijk beschermd monument, dus het is vrij uniek dat er nog gegraven kan worden. Bij de aanleg van de Schatkamer wordt de hoge archeologische waarde van het Domplein gerespecteerd. Voor de nieuwe kelder worden twee oude werkputten heropend die in de jaren 40 zijn aangelegd door de bekende archeoloog A.E. van Giffen. De huidige opgravingen staan onder leiding van Robert Hoegen.

De huidige opgravingen vinden plaats bij het verdwenen middenschip van de Domkerk. Tijdens dit onderzoek zijn verschillende nieuwe overblijfselen van het castellum ontdekt. Zo werden in de profielen afwateringsgreppels aangetroffen die bij de wegen in het kamp hoorden. Daarnaast is er een houten paal gevonden die onderdeel was van de beschoeiing van een van de binnenwegen. En uiteraard het kleine grut zoals munten en mantelspelden.

Nog dit jaar moet de tweede Schatkamer worden voltooid. Geïnteresseerden kunnen nu al een sneak preview krijgen op de bouwplaats.

Verder kijken en lezen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (22 votes cast)
Nieuw museum in Utrecht, 8.8 out of 10 based on 22 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *