Sinds kort heeft crowdfunding zijn intrede gedaan in de Nederlandse archeologie. Er is hard bezuinigd op het archeologisch onderzoek waardoor archeologen op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren van financiering. Nederland volgt hiermee landen zoals Engeland waar crowdfunding al langer wordt gebruikt in de archeologie.


Auteur:

Crowdfunding in de Nederlandse archeologie

Pionier in Nederland op het gebied van crowdfunding in de archeologie is CommonSites. Een van de initiatiefnemers is Sjoerd van der Linde, afkomstig van de Universiteit Leiden. Hij heeft het online platform opgezet om deskundigen, financiers en lokale gemeenschappen bijeen te brengen. Samen werken zij aan verschillende duurzame en ethische erfgoedprojecten. CommenSites houdt zich bijvoorbeeld bezig met archeologie, conservatie, educatie en cultureel toerisme. Belangrijk hierbij is de samenwerking met de lokale bevolking die betrokken worden in het project en er ook de vruchten van plukken.

Naast de financiering helpt CommonSites ook bij de communicatie. Bij lopende projecten worden bijvoorbeeld de investeerders op de hoogte gehouden van de bestedingen en vorderingen. Hierbij wordt volop gebruik gemaakt van social media. Vanuit het veld worden op een eigen webpagina korte updates gegeven in de vorm van korte berichten, afbeeldingen en filmpjes.

De Vrije Universiteit houdt zich ook bezig met het fenomeen en is samen met de crowdfunding consultant Douw&Koren en de platforms Flintwave, Seeds en Voordekunst een onderzoek gestart naar de succesfactoren voor crowdfunding binnen de culturele erfgoedsector. Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit het NWO Programma Creatieve Industrie.

Crowdfunding Udhruh

Het eerste project in Nederland dat geheel is gefinancierd door middel van crowdfunding is dat van Mark Driessen. Het betreft een opgraving van een Romeins legerkamp in Udhruh, vlakbij Petra in Jordanië. Voor het opstarten was 4500 euro nodig en binnen twee weken was dit doel behaald. Een groot deel werd via CommonSites vergaard. Maar daarnaast heeft Driessen voor een bijdrage zichzelf aangeboden als gids in Udhruh.

Archeologen in Udhruh dankzij Crowdfunding Naast de hoge archeologische waarde van het bijna onaangetaste legerkamp heeft het project ook betekenis voor de lokale bevolking. Bij een veldverkenning in de regio werd namelijk ontdekt dat het ondergrondse wateraanvoersysteem van het kamp nagenoeg intact is. Driessen denkt dat landbouw mogelijk wordt voor de gemeenschap wanneer dit systeem weer in gebruik wordt genomen. Bovendien geeft het duurzame toerisme een impuls aan de werkgelegenheid.

Volgens Driessen is crowdfunding niet geschikt voor ieder archeologisch project op ieder moment. Het is vooral nuttig in de verkenningsfase, voordat er grote bedragen gemoeid zijn met het onderzoek. Met een klein startkapitaal kan de basis worden gelegd voor een gefundeerde aanvraag, bijvoorbeeld bij de NWO of de Europese Unie.

Crowdsourcing en archeologie

In Engeland loopt al vanaf begin 2012 een succesvol initiatief genaamd DigVentures. Via het crowdfundingplatform Sponsume financieren zij archeologische campagnes in Groot-Brittannië. Het gaat echter verder; DigVentures maakt ook intensief gebruik van crowdsourcing. Een kleine staf van ervaren archeologen wordt geholpen door een grote groep van vrijwilligers die zich hebben aangemeld via DigVentures.

Erfgoed Flag Fen gefinancierd met crowdfundingHet bravourestuk is het behoud van de Bronstijdsite Flag Fen uit de 10e eeuw v. Chr. Dit vermoedelijke heiligdom bestaat uit lange rijen houten palen die door een moeras lopen naar een klein eiland. De constructies werden bedreigd door de uitdroging van het moeras veroorzaakt door de klimaatverandering en drainage. DigVentures wist 25.000 pond te verzamelen voor de opgraving en bescherming van Flag Fen. Ook waren vele mensen bereid om het team van archeologen te helpen in het veld. Zo werd Flag Fen de eerste archeologische opgraving die volledig steunde op crowdfunding
en crowdsourcing.

Verder kijken en lezen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (16 votes cast)
Crowdfunding, archeologie en cultureel erfgoed, 9.7 out of 10 based on 16 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *