Caesar in Kessel

In Kessel Noord-Brabant vocht Caesar met de Germaanse stammen van de Tencteri en Usipetes. Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem gelokaliseerd.

Caesar in Kessel

In het werk van Caesar getiteld Commentarii de bello Gallico beschrijft de veldheer de slag op Nederlands grondgebied. Hij vocht tegen twee Germaanse stammen, de Usipetes en Tencteri. Oorspronkelijk leefde zij in Germanië, maar onder druk van andere stammen trokken ze langs de Rijn naar het huidige Nederland. Caesar werpt zich op als beschermer van de Galliërs en besluit ze aan te vallen.

Zoekend naar de ware intenties van Caesar achter zijn verslag komt men tot een heel andere conclusie. Waarschijnlijk zag Caesar in de Germanen in Nederland een mogelijk om zich te profileren als beschermheer van de Galliërs. Hij provoceerde de Usipeten en Tencteren en viel hen aan tijdens een wapenstilstand. Toen het nieuws van deze ongeoorloofde aanval Rome bereikte heeft Cato de Jongere zelfs voorgesteld om Caesar aan de Germanen uit te leveren.

Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam maakte onlangs bekend dat onderzoekers in Kessel bewijzen hebben gevonden voor de veldslag uit de bronnen. Historische, archeologische en geochemische gegevens hebben tot deze conclusie geleid. Steeds meer vondsten werden in Kessel opgebaggerd die een indicatie gaven van een veldslag. Men heeft verschillende zwaarden, speerpunten en een helmen gevonden. Bovendien zijn er skeletresten van slachtoffers aangetroffen vol verwondingen. Caesar geeft in zijn De bello Gallico aan dat mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord en dit blijkt ook uit het botmateriaal.Slag Caesar in Kessel

Volgens Jona Lendering zijn de bevindingen in Kessel van de onderzoekers betrouwbaar. Dankzij koolstofdatering van botmateriaal, de vondst van Germaanse vrouwelijke mantelspelden en een biochemische analyse is het vrijwel zeker dat het immigranten gaat. De koolstofdateringen plaatst het botmateriaal uit Kessel constant in de eerste helft van de 1e eeuw v.Chr.

Een biochemisch onderzoek van de strontiumisotopen uit het tandglazuur kan bijvoorbeeld veel geografische informatie geven over de menselijke resten. Strontium komt overal voor in de natuur, de hoeveelheid verschilt per locatie. Via het dieet komt strontium komt het lichaam binnen en hecht zich aan botten en tanden. De strontiumwaarde in het lichaam past zich dus langzaam aan aan die van de omgeving. Met analyse van strontiumisotopen is onder andere vast te stellen waar en hoe lang iemand ergens heeft gewoond. Dit is ook gebeurd met de menselijke resten uit Kessel en blijkbaar kwamen de slachtoffers niet uit het Maas en Waal gebied.

Verder kijken en lezen:

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
Caesar was in Nederland bij Kessel, 8.0 out of 10 based on 5 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *