Griekse sport en tirannie

Griekse sport en tirannieGriekse sport, met atletiek, boksen, worstelen en de pankration, had zich in het Oude Griekenland ontwikkeld tot een ware kunstvorm. De atleten werden goed betaald en overwinnaars genoten hun leven lang van roem en welvaart. Na een zekere periode van aversie en tegenwicht, assimileerde de Griekse sport in de Romeinse samenleving. Hierin hebben Nero en Domitianus een cruciale rol gespeeld.

Nicole Janssen

Blog field survey Venosa

Blog field survey Venosa

Romeinenweek 2014

Romeinenweek 2014Symposium Onderzoek Jonge Archeologen 2014

Symposium Onderzoek Jonge Archeologen 2014Week van de klassieken 2014

Week van de Klassieken 2014Nederlandse limes erfgoed

Nederlandse limes erfgoedEind mei is de Stichting Romeinse Limes opgericht. Het doel is het voordragen van de Nederlandse limes voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 2018. De komende drie jaar wordt er gewerkt aan een landelijk activiteitenprogramma met betrekking tot de oude grens.

Crowdfunding, archeologie en cultureel erfgoed

Crowdfunding, archeologie en cultureel erfgoedSinds kort heeft crowdfunding zijn intrede gedaan in de Nederlandse archeologie. Er is hard bezuinigd op het archeologisch onderzoek waardoor archeologen op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren van financiering. Nederland volgt hiermee landen zoals Engeland waar crowdfunding al langer wordt gebruikt in de archeologie.

Nieuw museum in Utrecht

Nieuw museum in UtrechtDeze maand is het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw museum in Utrecht: de Schatkamer Domplein II. De aanleiding was de vondst van het graf van de in de 14e eeuw levende vicaris Bertoldus Ponc tijdens de voorbereidende graafwerkzaamheden. De Schatkamer II is onderdeel van een project dat vier musea wil realiseren onder het Domplein. In de verschillende kelders zal de 2000 jaar historie van Utrecht worden tentoongesteld.

Romeinse haven gevonden in Nijmegen

Romeinse haven gevonden in NijmegenDe archeoloog Paul Franzen en bodemkundige John Mulder hebben in Nijmegen de overblijfselen ontdekt van een Romeinse haven. Met behulp van grondboringen hebben ze op zeven meter diepte zeer waarschijnlijk de kademuur gevonden. Het gaat om een tufstenen muur van ongeveer veertien meter aan de voet van het Kops Plateau.

Archeologie Nederland gelanceerd

Archeologie Nederland gelanceerd