Artikelen Archeologie NederlandMet onderstaande artikelen wil de redactie van Archeologie Nederland u op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Zo schrijven wij over archeologisch nieuws en zoeken daarbij naar achtergronden om zo meer diepgang te bieden dan het gemiddelde nieuwsbericht. Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden over activiteiten met betrekking tot de klassieke archeologie, zoals het Romeinenfestival en de Week van de Klassieken. Ook publiceren wij interviews en blogs over spraakmakende personen uit de archeologische wereld. Als laatste staan wij ook open voor artikelen gebaseerd op scripties uit de academische wereld.

Mocht u willen bijdragen aan Archeologie Nederland als redacteur of blogger dan kunt u via de contactpagina uw voorstel voor een artikel indienen.

Auteur:

Artikelen van Archeologie Nederland

ArcheoHotspot in Nijmegen: Een frisse insteek op een rijke historie

ArcheoHotspot NijmegenNicole bezocht in de eerste week na de opening de ArcheoHotspot in Nijmegen. Vol interesse en vragen trad ze binnen om er met een zeer positieve ervaring rijker weer vandaan te gaan.

Nederlandse archeologen vinden cultusplaats in Muro Tenente

Muro TenenteEen van de langslopende buitenlandse archeologische projecten van Nederland is het onderzoek naar Muro Tenente. Een grote verrassing was de ontdekking van een cultusplaats op de site dit jaar.

Romeinse Pottenbakkersoven in Heerlen

Romeinse oven HeerlenHeerlen is een museumstuk rijker. De Romeinse pottenbakkersoven die onlangs werd ontdekt op het Tempsplein is overgebracht naar het Thermenmuseum.

Het kanaal van Corbulo

Beeld CorbuloDe Romeinenweek 2016 zit erop. Een van de mogelijkheden in het bomvolle programma was een bezoek aan de opgraving in Leidschendam aan het kanaal van Corbulo.

De Brittenburg bij Katwijk

De Brittenburg bij KatwijkOnlangs is in Katwijk een deel van de oude rijksgrens tot leven gewekt met de app Time Travel Katwijk Brittenburg.

Wie bepaalt wat in Delft?

Nieuwe Kerk Delft‘De verstoorder betaalt’ zou sinds het Verdrag van Malta de stelregel van de archeologie moeten zijn. De gebeurtenissen in Delft laten anders zien.

Romeins Elst: centrum van de Bataven

Tempel ElstOnlangs werden tijdens het archeologisch onderzoek gekoppeld aan rioolwerkzaamheden vondsten gedaan die wijzen op het belang van Elst in de Romeinse tijd.

Romeins schip Woerden 7 uitgebreid

Woerden 7In Woerden is het Romeinse schip Woerden 7 te bezichtigen. De resten worden gerestaureerd en onlangs zijn de zijkanten toegevoegd. Verscholen in een parkeergarage ligt een schip dat een schat aan informatie bood.

Nieuw onderzoek naar amfitheater Nijmegen

Amfitheater Nijmegen reconstructieIn Nijmegen ligt het enige bekende amfitheater van Nederland. Binnenkort gaat de grond weer open vanwege rioolwerkzaamheden. Een kans voor meer onderzoek naar het Nijmeegse amfitheater.

Museum Kasteel Wijchen en de archeologie

Kasteel Museum WijchenHoe nu om te gaan met al die archeologie in een museum? Om te horen en zien hoe ze dit in Wijchen doen sprak Ester Schraven met museumdirectrice Rylana Seelen van Museum Kasteel Wijchen.

Caesar was in Nederland bij Kessel

Caesar in KesselIn Kessel Noord-Brabant vocht Caesar met de Germaanse stammen van de Tencteri en Usipetes. Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem gelokaliseerd.

Nationaal archeologisch fonds Dalfsen

Grafgiften DalfsenDe ‘motie Dalfsen is besproken in de Tweede Kamer. Komt er een nationaal archeologisch fonds?

Nieuw onderzoek Thermenmuseum Heerlen

Thermenmuseum Heerlen interview met Karen JenesonIn Heerlen gaat iets groots gebeuren. Met steun van de gemeente en provincie gaat men het “vergeten” Romeinse badhuis in het Thermenmuseum grondig aanpakken.

Beeldenstorm in het oosten: ISIS en haar propaganda

ISISDe meest beestachtige beelden bereiken ons dagelijks vanuit het Syrië en Irak. Naast de onthoofdingen verschijnen er regelmatig video’s waarin oudheden worden vernield. De beelden roepen woede, angst en een gevoel van onmacht op en gaan direct viral. Een logische maar verkeerde reactie.

Tradities tot in de dood

Onderzoek naar Romeinse grafveldenIedere gemeenschap kent zijn eigen tradities en gewoontes in de omgang met de doden. Omdat deze vaak onveranderd generatie op generatie worden doorgegeven zijn juist veranderingen hierin van grote betekenis en de moeite waard verder te onderzoeken.

Ester Schraven

ArcheoHotspots

ArcheoHotspotsArcheoHotspots is een nieuw en veelbelovend initiatief in de archeologie. Het Allard Pierson Museum, AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant slaan de handen ineen om de archeologie af te stoffen.

Het verleden van een provincie

Het verleden van een provincie

In dit artikel nemen we een kijkje in het Provinciaal Depot Bodemvondsten van Noord-Brabant.

Pien Hordijk

Romeins koken bij eet!verleden

Romeins koken bij eet!verleden

In sardes, Garum, Itria, Moretum? Gaat er geen belletje rinkelen? Dan wordt het de hoogste tijd om het historisch kookatelier eet!verleden van Manon Henzen te bezoeken.

Rutger Wolters

Limburgse Archeologie Dag 2015

Limburgse Archeologie Dag 2015Voor archeologen is de Limburgse Archeologie Dag een goed moment om een beeld te krijgen van de stand van het onderzoek in de provincie. Niet alleen heeft Limburg een rijk Romeins verleden, ook de prehistorie, middeleeuwen en nieuwe tijd komen ruim aan bod tijdens het symposium.

De Romeinenweek 2015

De Romeinenweek 2015 Archeologie Nederland interviewde het projectteam onder leiding van Martine van Empel van de Romeinenweek om een goed beeld te krijgen van de inhoud, context en aspiratie van het evenement.

Nicole Janssen

Nederlandse instituten

Nederlandse institutenWat velen niet weten is dat er verschillende Nederlandse instituten in het buitenland zijn. In totaal zijn er acht verschillende studie- en onderzoekscentra onder andere in Rome en Athene.

Het einde van Pompeii

Het einde van PompeiiRegelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over de aftakeling van Pompeii: instortende monumenten, modderstromen en gegraai in de subsidies. Na de vernietiging van de stad in 79 n.Chr. lijkt het of de site opnieuw zijn ondergang tegemoet gaat.