Een week lang de Romeinen ontdekken

28 april start alweer voor de vijfde keer de Nationale Romeinenweek. Tot en met 6 mei staat dan de volledige Romeinse geschiedenis van Nederland centraal. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het Romeins grondgebied in Nederland, maar ook naar Romeinse bevindingen van boven de limes. Ook in de noordelijke provincies zijn de Romeinen geweest en zijn er verhalen te vertellen en ontdekkingen te doen. Omdat het bijna de Romeinenweek is, heeft Archeologie Nederland een gesprek gehad met Martine van Empel, projectleider van de Romeinenweek.

 

Wat is nu precies de Romeinenweek?

In deze week zetten wij de geschiedenis van de Romeinse tijd centraal in Nederland. Het is een grote periode in de Nederlandse geschiedenis, maar in verhouding tot andere periodes komt het nog niet overal goed aan bod. Een week lang krijgt de Romeinse tijd alle aandacht en zijn er veel activiteiten waarmee de mensen meer kunnen ontdekken over deze tijd. Doordat de Romeinse limes is genomineerd als UNESCO werelderfgoed is er op het moment al wel meer aandacht, maar bij de Romeinenweek gaat het niet alleen over de gebieden waar de Romeinen zich hebben gevestigd, maar over heel Nederland, dus ook boven de limes.

Hoe land bestaat de Romeinenweek al?

Het is dit jaar de 5e keer dat we de week organiseren. Het groeit ieder jaar weer. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld voor het eerst activiteiten in elke provincie.

Wat hopen jullie te bereiken met de Romeinenweek?

We willen meer aandacht voor de Romeinse tijd in Nederland. In 5 jaar tijd is er al meer aandacht voor gekomen. Dit jaar hebben we 125 activiteiten, waar het er in 2015 nog maar 56 waren. Er is dus een duidelijke groei. Het wordt inmiddels ook meer vanzelfsprekend voor musea en dergelijke:“oh het is weer Romeinenweek, dus we gaan weer iets organiseren”.

Is er ook groei te ontdekken in de belangstelling onder het publiek?

De mensen komen op de activiteiten af, maar het is lastig te zeggen of dit door de Romeinenweek komt. De bezoekersaantallen zijn altijd wel hoog bij de deelnemers. Maar het gaat er bij ons met name om dat de mensen naar de activiteiten toegaan, niet zozeer dat ze het hebben over de Romeinenweek. Wij vinden het belangrijker dat de geschiedenis zelf onder de aandacht wordt gebracht.

De Romeinenweek heeft een thema. Welke thema is dat dit jaar?

We zijn er twee jaar geleden mee begonnen om een thema te koppelen aan de Romeinenweek. Het biedt een houvast voor de activiteiten en maakt het makkelijker om er activiteiten bij te verzinnen. Dit jaar hebben we gekozen voor mobiliteit, ga mee op reis met Romeinen. In de Romeinse tijd werd voor het eerst veel gereisd, omdat het toen ook echt mogelijk werd door het bouwen van wegen en de boten. Er werd gereisd voor handel en de militairen waren natuurlijk veel op pad. Maar de spektakels met de gladiatoren werden ook bezocht door mensen van buitenaf.
Veel van deze Romeinse routes zijn nu ook wandel- en fietsroutes geworden. De ANWB krijgt een fietsroute en er komt ook een wandelroute vanuit het Wandelnet. Deze routes gaan langs de limes.

Wat voor soort activiteiten zijn er te doen in deze week?

Zeer uiteenlopende activiteiten. De Romeinenweek valt in een schoolvakantieweek, dus veel musea en parken hebben al een gezinsprogramma. In deze week geven ze daar dan een Romeins accent aan.
Daarnaast zijn er ook archeologische hotspots waar je rond kan kijken en zijn er rondleidingen bij diverse opgravingen. Ook zijn er lezingen, kookworkshops en bijvoorbeeld een georganiseerde vierdaagse fietsroute langs de limes.

Welke activiteit springt er voor jou zelf uit?

Een ludieke actie zijn de Romeinse bierveldtochten. Bier en Romeinen gaan op zich niet samen, maar dit brengt wel de geschiedenis onder de aandacht van een nieuwe doelgroep. Hier doen mensen aan mee die graag een bierproeverij willen doen en onderweg leren ze dan ook van alles over de Romeinen en eindigen ze bij een lokale brouwerij om bier te proeven. Daarnaast zijn er mooie samenwerkingsverbanden zoals in Zuid-Limburg rondom de Via Belgica. Maar uiteindelijk zijn alle evenementen voor ons even waardevol.
Wij organiseren zelf de Nacht van de Romeinen in Nijmegen in Museum Het Valkhof. Dus dat is bijzondere, want dat is voor ons de opening van de week. Er zijn nog meer openingen, maar hiermee starten wij zelf de Romeinenweek. Dat wordt een frisse, nieuwe manier om de Romeinse tijd te ontdekken. Ook is er een kookwedstrijd, een soort Heel Holland Bakt, maar dan Romeins. Nederland kookt Romeins heet het. Mensen kunnen daar gerechten insturen en op 6 mei is dan de grote finale.

Wat kunnen we verwachten van de Nacht van de Romeinen?

Er zal van alles te doen zijn. Er is bijvoorbeeld een workshop zwaardvechten, je kunt kennismaken met Romeinen en er is een bacchanaal, een drie gangen menu gebaseerd op de smaken en recepten uit de oudheid. Het is ook een hele leuke avond voor mensen die misschien niet zo Romeins geïnteresseerd zijn. Het museum, Het Valkhof, is dan in de avond te bezoeken en er zijn allemaal leuke activiteiten en niet alleen maar lezingen.

Boven de limes is natuurlijk minder te vinden vanuit de Romeinse tijd. Hoe krijg je de noordelijke provincies dan toch betrokken bij de Romeinenweek?

De Romeinen zijn overal in Nederland geweest, niet alleen onder de grens, maar ook eroverheen. Op Texel is bijvoorbeeld een Romeinse helm gevonden. Ook in Noord-Groningen en in Drenthe zijn vondsten gedaan uit die tijd. We hebben het niet alleen over de Romeinen, maar over de Romeinse tijd en in die tijd was er ook activiteit in de noordelijke provincies. Het gaat ons er niet om hoeveel een provincie te bieden heeft, al is het maar één ding en bouw je daaromheen een verhaal. Dat is voor ons ook genoeg.

Hebben jullie al een doel voor ogen voor volgend jaar?

We willen wat nu hebben vasthouden en uitbreiden. We willen nog meer mensen bereiken en de Romeinse tijd nog meer benadrukken. We gaan net zo lang door tot we onszelf weer kunnen opheffen, omdat we niet meer nodig zijn.

Auteur: Lindsey Sanders

Verder kijken en lezen:
https://www.romeinenweek.nl
https://www.romeinen.nu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *