De archeoloog Paul Franzen en bodemkundige John Mulder hebben in Nijmegen de overblijfselen ontdekt van een Romeinse haven. Met behulp van grondboringen hebben ze op zeven meter diepte zeer waarschijnlijk de kademuur gevonden. Het gaat om een tufstenen muur van ongeveer veertien meter aan de voet van het Kops Plateau.

Auteur:

Bovenop het Kops Plateau lag tweeduizend jaar geleden de Romeinse legerbasis. Destijds lag de Waal tegen de stuwwal aan, maar door verzanding is de rivier in de loop van de tijd verschoven. De aanwezigheid van de rivier verklaart volgens Franzen de locatiekeuze van het kamp. Via de Waal kon men namelijk het kamp gemakkelijk bevoorraden. Het is goed mogelijk dat het verplaatsen van het Romeinse legerkamp te maken heeft met de verplaatsing van de Waal.

Aquaduct van Nijmegen

Een andere interessante aspect van de infrastructuur van het legerkamp is het aquaduct. Om het kamp van water te voorzien is in het achterland een traject van geulen en dammen aangelegd. Vanuit verschillende bronnen in Berg en Dal werd zo het water naar het Kops Plateau geleid.

De enorme hoeveelheid water was nodig om de 5000 legionairs van drinkwater te voorzien. Maar ook het aangrenzende dorp had behoefte aan water, bijvoorbeeld voor de badgebouwen en latrines. En ook de paarden en muilezels moesten drinken. Een waterput, die is gevonden in het kamp, leverde blijkbaar te weinig water.

In de heuvels van Groesbeek zijn nog steeds de sporen zichtbaar van de immense inspanningen van de Romeinen. Her en der zijn nog delen van de uitgegraven dalen en aangelegde dammen te zien. In totaal is de waterleiding vijf kilometer lang en heeft een constant verval van -0,2%. Het is het grootste Romeinse monument in Nederland en in 2009 beschermd verklaard.Door Romeinen aangelegde geul in Groesbeek

Recent is de wandelroute voltooid die het traject van het aquaduct volgt. Langs de route door het beboste heuvellandschap staan QR-codes verspreid met informatie. Ook is er een wandelgids gepubliceerd die onder andere verkrijgbaar is bij Museum het Valkhof.

Verder kijken en lezen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (23 votes cast)
Romeinse haven gevonden in Nijmegen, 9.3 out of 10 based on 23 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *