In Woerden is het Romeinse schip Woerden 7 te bezichtigen. De resten worden gerestaureerd en onlangs zijn de zijkanten toegevoegd. Verscholen in een parkeergarage ligt een schip dat een schat aan informatie bood.

Met het wegzetten van de auto in de parkeergarage Castellum in Woerden kan ze bekeken worden. De resten van de Woerden 7 liggen daar achter glas. Naast reconstructietekeningen is ook de originele de achtersteven en de bodem van de Woerden 7 te zien. Recent zijn ook de zijkanten geplaatst, nadat ze zijn gerestaureerd in Mainz.

Tijdens een bouwproject in de binnenstad van Woerden, waarbij ook de parkeergarage werd aangelegd, trof men de resten van het schip aan. Het is niet het eerste schip, de naam geeft aan dat er al zes andere schepen zijn ontdekt in Woerden. Ook zijn er in Zwammerdam en De Meern verschillende Romeinse schepen ontdekt. Nederland is een bijzondere vindplaats en loopt wetenschappelijk voorop. De Woerden 7 was een speciaal geval vanwege het zeer uitgebreide onderzoek.

Vondst Woerden 7Vondst Woerden 7

In 2003 met het graven op de Nieuwe Markt in Woerden ontdekt men de Woerden 7. Geen grote schok, het is bekend dat hier het Romeinse Laurium lag inclusief castellum en vicus. Er wordt overgegaan op gedegen onderzoek. Diepe damwanden beschermen het schip tegen grondwater en geeft de archeologen de mogelijkheid tot werken. Volledige conservering was geen optie, om verschillende redenen. Daarom moest het schip wel uitvoerig onderzocht en gedocumenteerd worden.

Onder andere keek men naar de constructie, rompvorm, reparaties, het type, de functie, de scheepslading, inventaris en het hout. Ook de herkomst, route en bestemming van De Woerden 7 zijn onderzocht. Het onderzoek naar het schip werd bovendien in het bredere kader geplaatst van de relatie tot de Rijn, de nabijgelegen bewoning en het castellum.

Het hout is geanalyseerd en gaf dankzij dendrochronologie een datering. Rond 163 na.Chr. is het hout gekapt. Opvallend was dat er hout uit Duitsland en Nederland is gebruikt. Waarschijnlijk is het schip dus in Nederland gebouwd met Duits hout dat stroomafwaarts is getransporteerd. Ter aanvulling heeft men hout uit Nederland gebruikt.

Roeien op de Rijn

Woerden 7 reconstructieDe Woerden 7 is een opvallende combinatie van platbodem en galei. Plat en toch smal van formaat. Een deel van het schip, de voorkant, is niet bewaard. Men heeft veel informatie over het roeisysteem van Romeins binnenvaartschepen gehaald uit de resten van De Woerden 7. Naast zeilen kon het schip ook geroeid worden door ongeveer 36 mensen.

Altijd werd gedacht dat het scheepsverkeer in de Romeinse tijd voornamelijk stroomafwaarts gebeurde. Bulkgoederen, zoals het gesteente voor de castella, kwamen met schepen uit Duitsland. Ze werden na hun tocht gedemonteerd en het hout verhandeld. De Woerden 7 combineerde een zeil met roeibanken en zou dus een aanwijzing zijn tegen het idee van het eenrichtingsverkeer.

De Woerden 7 is niet het eerste schip met een roeiinstallatie en geeft zeker geen sluitend bewijs over het stroomopwaarts varen naar Duitsland. Echter geeft het onderzoek wel stof tot denken over de mogelijkheden van transport in de Romeinse tijd. Aannames over economische structuren zoals handelsroutes en afzetgebieden zijn langzaam aan het veranderen, mede dankzij dit bootje.

Auteur:

Verder kijken en lezen:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Romeins schip Woerden 7 uitgebreid, 9.0 out of 10 based on 4 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *