Stel je voor dat je kunt tijdreizen. Je kunt terug naar de Romeinse tijd in Nederland. Hoe zou dat dan zijn? Tijdens de Romeinenweek zijn er meerdere activiteiten die je Romeins Nederland laten beleven. Maar mocht je tijdens de Romeinenweek op vakantie of verhinderd zijn, niet getreurd. Je kunt gedurende april t/m oktober een bezoek brengen aan de Romeinen in het Archeologisch themapark Archeon.

Archeotolk

Archeotolk Archeon 2In april 1994 werd in Alphen aan den Rijn een archeologisch themapark geopend. In dit themapark Archeon wilde men de geschiedenis van Nederland, van de prehistorische tijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen aan de bezoeker tonen. Het park wilde de bezoeker een dag echt geschiedenis laten beleven.
Om dit mogelijk te maken, had men een groot aantal reconstructies gemaakt van gebouwen, die ooit in Nederland hadden gestaan en waren opgegraven. In de Romeinse tijd kon de bezoeker een herberg, een tempel, een badhuis, een woonhuis en een marktplein bekijken.
Om verder te gaan dan alleen een openluchtmuseum c.q. park met lege gebouwen, had men het volgende bedacht. De Romeinse stad werd bevolkt door zogenaamde archeotolken. Deze mensen moesten het verleden vertolken, uitleggen aan de bezoekers.
Na een testdag en een tweeweekse training, ben ik als Romeins soldaat begonnen in het Archeon. Veel soldaten in Romeins Nederland waren hulpcavaleristen, soldaten te paard die de Legioenen hielpen bij het verdedigen van het rijk. Ze waren dus niet 100% Romeins.

Regen

Archeotolk Archeon 1De april maand begon vreselijk nat en ik als soldaat moest de dag starten met op de parkeerplaats de bezoeker te verwelkomen. Ik had daarvoor een signaalinstrument, de cornu. Hier blies ik dan welkomsttonen op. Althans dat was de bedoeling, maar in het begin kreeg ik er nauwelijks tonen uit. Gelukkig verbeterde het weer vanaf mei en kreeg ik ook de juiste lipspanning, waardoor het blazen op de cornu erg leuk werd om te doen.
Veel scholen en individuele bezoekers wisten de weg naar het park te vinden. Gedurende de dag waren er een aantal activiteiten die men kon bijwonen. Deze activiteiten bestonden uit; de soldaten zien marcheren, een ritueel in de tempel volgen of de worstelaar aanmoedigen tijdens een worstelwedstrijd. In de middag was er altijd het spektakel van het gladiatorengevecht en als afsluiting een vertolking van Aesopos fabels door spelers met een masker. Een mime-voorstelling begeleid door een verteller.

Zware uitrusting

Archeotolk Archeon 3Honderden kinderen kregen de kans om een zwaard vast te houden en voelen hoe zwaar het was om een maliƫnkolder te dragen. Die kon wel acht kilo wegen en dat drukt behoorlijk op de schouders. Daarnaast droeg men dan nog een onhandig groot rond schild, een lans en een helm op het hoofd.
Het was een enerverende tijd. Ik heb ervan genoten.
Tegenwoordig komen er steeds meer groepen uit het buitenland een paar weken logeren in het Archeon om te helpen als archeotolk. Hele families laten zien hoe het leven van de Romeinen eruitzag, zowel het dagelijks leven als dat van de legionairs. De gasten nemen een katapult mee, een balista en geven een demonstratie van de ongelooflijke kracht die hier achter zit. Het Romeinse leger in actie, dat moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest. Het is daarom fantastisch, dat de Romeinen tijdens de Romeinenweek extra belicht worden.

Auteur: John Fitzgerald Hagen

Verder lezen en kijken

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *