Nederlandse instituten

Wat velen niet weten is dat er verschillende Nederlandse institutenNederlandse instituten in het buitenland zijn. In totaal zijn er acht verschillende studie- en onderzoekscentra onder andere in Rome en Athene. Samen vallen ze onder de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). De Nederlandse instituten worden gezamenlijk beheerd door de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Overzicht Nederlandse instituten

AtheneNederlands Instituut Athene (NIA)
AnkaraNederlands Instituut voor het Hoger Onderwijs Ankara (NIHA)
CaïroNederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC)
FlorenceNederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence (NIKI)
IstanboelNederlands Instituut in Turkije (NIT)
RabatNederlands Instituut Marokko (NIMAR)
RomeKoninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR)
Sint-PetersburgNederlandse Instituut in Sint-Petersburg (NIP)

In de eerste plaats zijn de instituten bedoeld voor Nederlandse studenten. Ze trekken voornamelijk studenten van Geschiedenis, Taal en Cultuur, Kunstgeschiedenis en Archeologie. Maar ook mensen uit disciplines zoals Politicologie, Bedrijfskunde, Culturele Antropologie, Gezondheidszorg of Bouwkunde. Echter bieden de instituten ook onderdak aan bijvoorbeeld journalisten die een artikel willen afronden of reizende kunstenaars. Belangrijk is dat er een goede reden is voor het verblijf in het buitenland. Een student die zijn scriptie over Leonardo da Vinci wil afronden, kan bijvoorbeeld een verblijf op het Nederlandse instituut in Florence aanvragen om zich daar op de literatuur te kunnen storten. Een ander voorbeeld voor een verblijf is het willen graven in familiearchieven in Rusland. Dan is het instituut in Sint-Petersburg een ideale locatie.

Voor archeologen en historici bieden de Nederlandse instituten inspirerende omgevingen waarin gestudeerd en gewerkt kan worden. Bovendien beschikken ze over een uitgebreid netwerk met ingangen bij lokale autoriteiten en organisaties, universiteiten en collega-instituten. Ook verblijven archeologen regelmatig op de instituten tijdens veldwerkcampagnes in de buurt. Vanuit de Nederlandse instituten kan veldwerk in de regio worden georganiseerd, maar het is ook mogelijk om literatuuronderzoek te doen of de opgravingen uit te werken tot een publicatie.

Het aanbod van producten en diensten voor bezoekers verschilt per instituut, op de website van de NWIB staat hiervan een schema. Een kleine greep uit het aanbod:

  • Bachelor- en Mastercursussen
  • Zomercursussen
  • Studiebeurzen
  • Stages of bemiddeling bij stages
  • Veldwerkmogelijkheden
  • Scriptiebegeleiding
  • Bibliotheek en studiefaciliteiten
  • Accommodatie of bemiddeling bij het vinden van accommodatie
  • Ondersteuning bij studiereizen

Auteur:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
Nederlandse instituten, 9.6 out of 10 based on 5 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *