Het kasteelmuseum in Wijchen herbergt een mooie collectie regionale archeologische vondsten. Maar hoe nu om te gaan met al die archeologie in een museum? Om te horen en zien hoe ze dit in Wijchen doen sprak ik met museumdirectrice Rylana Seelen.

Doelen van Museum Kasteel WijchenMuseum Kasteel Wijchen

Wanneer het gesprek van start gaat blijkt Rylana al snel een bevlogen en enthousiaste directrice die een duidelijk doel voor ogen heeft als het op archeologie en het Museum Kasteel Wijchen aankomt. Daarnaast heeft ze ook een helder idee over hoe dat doel bereikt zou moeten worden.

Op de vraag hoe een museum volgens haar binnen de archeologie past is het antwoord duidelijk. Een museum moet allereerst de archeologie ontsluiten, toegankelijk maken voor het publiek. Dat kan op verschillende manieren, een museum is volgens haar namelijk niet alleen geschikte plaats om archeologische vondsten te herbergen ook dient het voorzien in informatie met betrekking tot de vondsten. Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn voor educatie. Dit alles zou op een aantrekkelijke en leerzame manier moeten gebeuren, juist dan blijft een museum interessant en blijft de informatie bij de bezoekers hangen. Om het stoffige imago van de archeologie op te poetsen moet het verhaal op een inspirerende wijze worden verteld. Het museumbezoek moet volgens haar een beleving worden.

Doelstellingen waarmakenArcheologische collectie Museum Kasteel Wijchen

Dit zijn natuurlijk mooie doelstellingen, maar hoe bereik je ze? Rylana geeft aan dat de kernconcepten zeker gehandhaafd moet worden. Ze doelt op het bewaren, de overdracht faciliteren en een informatiecentrum zijn. Enerzijds moet hierbij volgens haar verantwoorde informatie verschaft worden, maar anderzijds mag ook de verbeelding worden geprikkeld. De informatie moet op een juiste en aantrekkelijke wijze worden gebracht, zodat wat bekeken kan worden gaat leven bij de mensen.

Het Museum Kasteel Wijchen heeft verschillende manieren gevonden om dit doel te bereiken. Wat betreft de informatievoorziening worden er verschillende kanten belicht. De historie van het kasteel wordt verteld. Hier komt het karakter Emilia van Nassau om de hoek, een dochter van Prins Willem van Oranje, die het kasteel van 1609 tot 1629 in haar bezit had. Tijdens de rondleidingen is er aandacht voor de geschiedenis van het kasteel. Door mensen bijvoorbeeld te vertellen over de brand in het verleden die ervoor zorgde dat er vandaag de dag nog maar weinig authentiek is aan het kasteel maar komt er meer begrip voor waar men naar kijkt.

Daarnaast is er aandacht voor de bredere regionale geschiedenis. Dat betreft dan zowel bekende onderwerpen zoals de oorlog als de wellicht wat minder bekende Hatertse Vennen. Beide zeer verschillende tentoonstellingen over een zeer verschillend stukje geschiedenis maar wel twee verhalen die het verdienen om verteld te worden. Een ander voorbeeld van een kleiner minder bekend thema is terug te zien in de huidige tentoonstelling, “Thuis”. Deze expositie gaat over de groei van Wijchen en haar kernen in de afgelopen 150 jaar.

Om de collectie op een veel grotere schaal toegankelijk te maken wordt de collectie ingevoegd bij Europeana. Europeana is een groot digitaal archief, een soort Wikipedia voor objecten. Elk object hierop is digitaal van alle kanten te bezichtigen en voorzien van informatie. Vele musea uit heel Europa zijn erop aangesloten en maken zo hun collecties wereldwijd toegankelijk. Als het museum dit project voltooid heeft kan men vanuit elke plek te wereld een object wat in Wijchen staat bekijken via internet.

De belevingOude en nieuwe messen Museum Kasteel Wijchen

Het Museum Kasteel Wijchen gebruikt verschillende manieren om het vertelde verhaal te verlevendigen en leuk te maken. Bij de vaste collectie zijn naast bepaalde archeologische voorwerpen hedendaagse tegenhangers geplaatst om het gebruik van de voorwerpen duidelijk te maken. Tijdens rondleidingen kan men zomaar de eerder genoemde Emilia van Nassau tegenkomen. Dit is een mooi voorbeeld van het idee dat een beleving niet altijd groots hoeft te zijn, een persoon in historisch kostuum doet ook al heel veel. Daarnaast worden er ook open dagen en workshops georganiseerd. Hierbij kijkt het museum naar de landelijke tendensen en probeert men daarbij aan te sluiten. Door bijvoorbeeld tijdens een Romeinendag aan te haken bij een grotere organisatie zoals Romeinen.nu. haal je een landelijk niveau. Een ander mooi voorbeeld is de museum Tuun, een tuin vol met kruiden uit de protohistorie die op authentieke wijze worden verbouwd. Door proeverijen te organiseren worden zintuigen geprikkeld en mensen vermaakt, proeven uit het verleden is hip.

Leuk is helaas niet altijd als iets positiefs gezien binnen de archeologie, maar het is wel een belangrijke sleutel voor het verkrijgen van draagkracht in de maatschappij volgens Rylana. Tegelijkertijd moet er ook voor worden gewaakt dat niet alleen de pronkstukken aandacht krijgen maar ook het hele verhaal verteld wordt. Ook de minder spannende overblijfselen van het leven uit vroegere tijden moeten getoond worden, maar belangrijk blijft dat het publiek een ingang krijgt om het hele verhaal tot zich te kunnen nemen. Archeologie is op dat moment een onderdeel van het grote verhaal, een onderdeel wat kan laten zien wat er was, maar ook een ondersteunende rol kan bieden aan het laten zien van wat niet overgebleven is. Denk aan een aardewerken kookpot, de pot is het tastbare deel van het grotere verhaal van koken, eten, gebruikte ingrediënten en dus genuttigd voedsel en uiteindelijk zelfs de leefwijze.

De toekomstZoutkommetje in Museum Kasteel Wijchen

Er zijn verschillende punten waar het Museum Kasteel Wijchen in de toekomst aan wil gaan werken. Om te beginnen zou het prettig zijn als het gebouw zelf toegankelijker gemaakt kan worden door bijvoorbeeld het aanpassen van de ontvangst. Het kasteel is op dit moment beperkt te betreden wat soms tot teleurstelling leidt bij de bezoekers. Het is daarnaast Rylana’s idee dat archeologie in de toekomst ook niet langer meer als los onderdeel van de geschiedenis beschouwd moet worden. Archeologie blijft een goede bron om achter onze identiteit te komen maar is zeker niet de enige. Er zijn verschillende bronnen beschikbaar die we meer zouden moeten gebruiken en combineren. Archeologie zou meer als een onderdeel van het grote verhaal van het verleden gezien moeten gaan worden. Als dit verhaal dan ook nog gebracht kan worden als een beleving die al je zintuigen prikkelt en je fantasie tot leven wekt, is de missie om archeologie van zijn stoffige jas te ontdoen en een groot publiek te vermaken geslaagd.

Auteur:

Verder kijken & lezen

 • De website van het museum geeft meer achtergrond informatie en laat zien wat er wanneer te doen is
 • De collectie van Museum Kasteel Wijchen staat digitaal bij Europeana
 • De genoemde organisatie Romeinen.nu biedt een uitgebreide website met informatie over wie ze zijn en wat ze allemaal organiseren
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (6 votes cast)
Museum Kasteel Wijchen en de archeologie, 8.0 out of 10 based on 6 ratings

3 gedachten over “Museum Kasteel Wijchen en de archeologie”

 • Leuk en informatief artikel!
  Het museum in Wijchen timmert goed aan de archeologische weg!
  Aanstekelijk werkt daarbij voor mij het grote enthousiasme en de bevlogenheid waarmee Rylana
  dit heeft opgepakt en prima op de rails houdt! Complimenten!

 • Goed artikel, maar dat het doorsnee publiek archeologie als stoffig zou ervaren, dat loopt wel los, gezien de grote interesse bij opgravingen en archeologische activiteiten. Het moet alleen wel goed gebracht worden en men moet het publiek actief kunnen laten zijn, ook in een museum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *