Beeld Corbulo

De Romeinenweek zit erop. Een van de mogelijkheden in het bomvolle programma was een bezoek aan de opgraving in Leidschendam aan het kanaal van Corbulo. Regelmatig worden er ontdekkingen gedaan omtrent dit bekende stuk erfgoed.

Corbulo in NederlandVermoedelijk beeld Corbulo

De Romeinse generaal Gnaius Domitius Corbulo arriveerde in 47 na Chr. hier in de provincie Germania Inferior om orde op zaken te stellen. Tacitus schrijft dat het een roerig tijd was in de regio met verschillende ongeregeldheden. Corbulo trok met een leger naar het noorden van Nederland om de Chauken en Friezen onder de duim wist te krijgen.

De Chauken hadden onder leiding van de Germaan Gannascus als piraten de Romeinse provincie aangevallen. Nadat zij zich gewonnen gaven werd Gannascus, op aanraden van de Romeinen, verbannen en vermoord. Vervolgens waren de Friezen aan de beurt. Ook deze stam accepteerde de autoriteit van de Romeinen toen het leger van Corbulo naderde. Tacitus schrijft dat Corbulo vrij plotseling door Claudius werd teruggeroepen. Terwijl de generaal een fort liet bouwen kreeg hij het bevel zich terug te trekken tot beneden de Rijn. Volgens Tactitus omdat de keizer bang was voor de competitie van een succesvolle generaal. Evengoed kan de verovering van Brittannië voorrang hebben gehad.

Achter de Rijn liet Corbula zijn soldaten een kanaal graven tussen de Rijn en de Maas. Het bekende kanaal van Corbulo verbond de steden Matilo en Forum Hadriani. Schepen konden dankzij deze vaart de gevaarlijke kust omzeilen en bovendien waren de forten beter te bereiken. Zo konden de soldaten voor de campagnes in Brittannië vanuit het Rijnland gemakkelijker naar Katwijk voor de oversteek.

Het kanaal van CorbuloBeschoeiing Rietvinklaan kanaal van Corbulo

De locatie van het kanaal van Corbulo is geen groot geheim meer. De loop komt grotendeels overeen met de huidige Vliet, een kanaal dat nog steeds Leiden en Voorburg verbindt. Begin jaren met de aanleg van de wijk Rietvink in Leidschendam trof men delen aan. Het kanaal is gegraven in het veen en opgevuld met klei. De beschoeiing bestond uit houten palen. De Romeinen maakten gebruik van bestaande kreken en groeven niet het volledige kanaal. Waarschijnlijk hebben verschillende dammen gezorgd voor het juiste waterpeil, maar hiervan zijn nog geen sporen gevonden.

In 2006 is een sample genomen van de houten palen uit de beschoeiing. Ze konden worden gedateerd op ca. 50 na Chr. Waarschijnlijk is het kanaal dus niet in het jaar 47 aangelegd zoals Tacitus beweert. Mogelijk zijn er meerdere jaren overheen gegaan voordat het kanaal van Corbulo voltooid was. Een andere mogelijkheid is dat het kanaal al na enkele jaren toe was aan onderhoud.

Vorig jaar is ook in de Statenburgerpolder in de gemeente Voorschoten houten beschoeiing van het kanaal gevonden. Eerder werd al in de Bachlaan in het dorp een deel gevonden. Dankzij de vondst is het tracé in Voorschoten grotendeels bekend.

Het traject in Leidschendam ten zuiden van de wijk Rietvink wordt momenteel onderzocht. Tijdens de afgelopen Romeinenweek was het mogelijk mee te kijken met RAAP bij hun werkzaamheden. Eerder bleek uit proefboringen dat het kanaal een vreemde bocht maakt en dwars door een strandwal lijkt te gaan. Misschien dat de proefsleuven uitsluitsel brengen over de verdere loop van het kanaal van Corbulo.

Auteur:

Verder kijken en lezen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Het kanaal van Corbulo, 9.5 out of 10 based on 4 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *