Grafvondsten bij Bemmel

Bij Bemmel is in de winter van 2017-2018 een Romeinse begraafplaats opgegraven. De ontdekking werd gedaan bij archeologische werkzaamheden als voorbereiding op de doortrekking van A15 van knooppunt Ressen naar de A12. Archeologen omschrijven de ontdekking als één van nationaal belang.

De opgraving bij Bemmel is inderdaad bijzonder en belangrijk te noemen. Er zijn ongeveer 50 graven gevonden uit de periode 100-250 n.Chr. De meesten zijn vrij eenvoudig: een kuiltje met daarin een urn of een hoopje verbrande resten. Maar er zijn ook acht bijzondere ‘kamergraven’ gevonden. Niet alleen de lokale boeren, maar ook leden van de Bataafse elite werden hier tussen 100 en 250 n.Chr. begraven. De Betaafse elite voelde en gedroeg zich Romeins, de vondsten tonen dat goed aan. Deze groep werd begraven in tufstenen askisten met kostbare voorwerpen als vaatwerk van glas en brons, tafelservies en persoonlijke bezittingen. Deze vondsten zijn in zeer goede staat, een ware schat voor de Nederlandse archeologie.

In de eerste eeuwen was het begrafenisritueel in grote delen van het Romeinse Rijk hetzelfde, zo ook in deze streken. De dode werd verbrand op de brandstapel, de resten werden verzameld en in een zak of pot gedaan. Deze resten werden begraven op een grafveld, waarover een heuveltje van aarde werd opgeworpen en waaromheen een greppel werd gegraven.
In tegenstelling tot de veeboeren kregen leden van de elite een uitbundige begrafenis, geïnspireerd door de Romeinse cultuur. De resten van de elite werden bijgezet in een askist van tufsteen, waarin in een apart ‘kamertje’ de grafgeschenken lagen. Een grafsteen of monument markeerde het graf. Elk kamergraf werd omgeven door een grote, vierkante greppel. De grafheuvel moet gezien de grootte van het veld van flink formaat zijn geweest. Om één graf was er zelfs een muur gebouwd met daarop een gebeeldhouwde zuil.
Ten noordwesten van de begraafplaats lag een groot rechthoekig terrein waar ook een greppel omheen was gegraven. Vermoedelijk werden hier de doden verbrand, offers gepleegd en andere belangrijke plechtigheden gehouden.

De opgraving heeft honderden vondsten opgeleverd die ons iets vertellen over de bewoners en hun gebruiken van die tijd. Archeologen die mee hebben gewerkt aan het project hebben een mooie inkijk gegeven in het project tijdens lezingen in het weekend van 28 en 29 april. De vondsten worden opgeslagen in het Gelders depot, voor verder onderzoek en voor de mogelijkheid ze te exposeren. Archeologisch Diensten Centrum NV (ADC) en Archeologisch Onderzoek Leiden BV (Archol) hebben samen gewerkt aan dit project, in opdracht van LievenseCSO voor Rijkswaterstaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Nicole Janssen

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Grafvondsten bij Bemmel, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *