Dolle Dwaze Graafweken en ArcheoHotspot Dreumel

Op donderdag 21 juni heeft er een uniek archeologisch evenement plaatsgevonden in de Maasuiterwaarden, bij Dreumel en Alphen. Live voor het publiek werd er een Romeinse boomstamkano gelicht. Ook werd officieel de negende ArcheoHotspot in Dreumel geopend. Dit gebeurde allemaal tijdens de Dolle Dwaze Graafweken (18 t/m 29 juni),  een groots archeologieproject.

Opgravingen

Tijdens de twee weken durende opgraving zal de werkgroep de voorlopig laatste vier van een hele serie ontdekte schepen gaan documenteren, onderzoeken en bergen. Het project is mogelijk dankzij een samenwerking van diverse specialisten uit het vakgebied, studenten en docenten van Universiteit Utrecht, Hogeschool Saxion, Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden en vrijwilligers. De archeologiestudenten doen praktijkervaring op met het opgraven van schepen uit verschillende perioden en helpen ze met het documenteren en opslaan van alle vondsten.

Voor het publiek zijn er twee kijkdagen, 21 juni was de eerste met de lichting van de Romeinse boomkano. Spannend was het zeker. Archeoloog Nils Kerkhoven vertelde het publiek tijdens de voorbereiding van de lichting over de achtergrond van de opgraving, en hoe uniek deze is. Het team gaat namelijk in een recordtijd van elf dagen maar liefst vier historische scheepswrakken opgraven in de uiterwaarden bij Dreumel en Alphen. Archeoloog Nils Kerkhoven leidt de werkgroep ‘Expeditie over de Maas’ en het archeologieproject.
Het is op dit moment de grootste archeologische vindplaats van het land, met resten uit meerdere perioden. Van botten en resten uit de prehistorie tot aan wapens uit de Tachtigjarige Oorlog.
Vier van de vijftien gevonden schepen worden in elf dagen blootgelegd. “Een klus waar je normaal gesproken een half jaar voor uittrekt.” aldus Nils Kerkhoven, “Het is eigenlijk krankzinnig, we gaan iets doen wat normaal gesproken niet kan. Het worden twee bizarre, dolle weken. Maar we hebben er zin in.”
En dan was daar de lichting van de Romeinse boomstamkano, die op rolletjes verliep. Het scheepswrak werd heelhuids eruit gehaald. De kano is op een trailer naar de opslagschuur gebracht, waar de andere vondsten ook zijn opgeslagen. Inmiddels wordt er achter  gesloten deuren onderzoek gedaan.

ArcheoHotspot

Bij het opgravingsterrein is voor de gelegenheid ook een Pop-up ArcheoHotspot geopend. De ArcheoHotspot in Dreumel is de eerste die bij een opgraving staat. Het doel van de organisatie van ArcheoHotspots is het publiek te verbinden met archeologie. Zo geven ze mensen de gelegenheid een kijkje te nemen en een bijdrage te leveren. Er kan meegeholpen worden de vondsten te ordenen, maar je kunt ook je eigen vondsten meenemen om deze te laten beschrijven. Men heeft tevens de mogelijkheid een archeoloog persoonlijk aan te spreken en vragen te stellen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk is. Het project is een initiatief van het Allard Pierson Museum. Samenwerkingspartners zijn onder andere: AWN-Vrijwilligers in de Archeologie, Nationale Archeologiedagen, Museum Het Valkhof en de Reinwardt Academie.
In de schuur van ArcheoHotspot Dreumel staan ontzettend veel boodschappentassen vol met vondsten die ze uit de zuiger hebben gehaald. De topstukken zijn er al uitgehaald en veilig gesteld. Naast de Romeinse boomstamkano is er nog een aantal bijzondere schepen gevonden.
De opening van de ArcheoHotspot Dreumel werd leuk afgesloten. Drie kinderen uit de buurt traden op als ‘mystery guests’ en mochten het scheepswrak officieel dopen, met het kapotslaan van een champagnefles tegen het omhulsel van de vondst. Nils Kerkhoven legde uit dat er bewust voor lokale kinderen was gekozen. ‘Het is om het publiek zoveel mogelijk bij het project te betrekken. Kinderen uit de buurt het schip laten dopen is leuker dan een of andere bobo uit te nodigen.’

De archeologische werkgroep blijft druk bezig de komende dagen, aangezien er nog veel gedaan moet worden. Zo wordt er nog een laatmiddeleeuwse rivierpraam blootgelegd. Deze ligt ondersteboven, en de vraag is of er nog een lading aanwezig is. Ook een ander middeleeuws schip dat in delen uiteen is gevallen wordt gedocumenteerd. Tot slot gaan de archeologen ook nog een mysterieus ander Romeins schip uit de klei trekken. Daarvan zijn al eerder fraai bewerkte onderdelen aangetroffen. Geïnteresseerden kunnen aankomende woensdag 27 juni tussen 12.00 en 16.00 uur nog een keer meekijken. De ArcheoHotspot blijft tijdens de opgraving open voor belangstellenden.

 

Auteur: Nicole Janssen

 

Verder lezen: http://www.archeohotspots.nl/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *