Romeinenweek 2015

Dit jaar zal de tweede editie van de Romeinenweek van start gaan. Van 2 tot 10 mei, tijdens de vakantie, worden er overal in het land publieksactiviteiten voor jong en oud georganiseerd die te maken hebben met de Romeinse geschiedenis van Nederland. Archeologie Nederland interviewde het projectteam onder leiding van Martine van Empel van de Romeinenweek om een goed beeld te krijgen van de inhoud, context en aspiratie van het evenement.

Waarom hebben jullie gekozen voor het organiseren van de Romeinenweek, en wat is jullie achtergrond hierin (studies, evenementenplannen, onderwijs etc)?

De projectgroep RomeinenNU bestaat grotendeels uit jonge historici die geïnteresseerd zijn in het gevarieerd en laagdrempelig overbrengen van Romeinse geschiedenis op een breed publiek. Daarnaast is het voor de recent afgestudeerde historici een interessante manier om op een breed vlak ervaring op te doen richting de arbeidsmarkt. De veelzijdigheid van een publieksevenement als de Romeinenweek biedt namelijk een groot netwerk en de gelegenheid om ervaring op te doen in de evenementenorganisatie, educatie en communicatie en marketing. Maar bovenal zijn we gewoon enthousiast over de Romeinen: ieder van ons heeft wel een speciale band met de oudheid en dat willen we uitdragen naar de rest van Nederland.

Twee re-enactors tijdens de RomeinenweekWat voor activiteiten worden er georganiseerd en wie is de doelgroep?

RomeinenNU faciliteert vooral: we helpen met het organiseren van activiteiten. De daadwerkelijke organisatoren zijn instellingen van allerlei soort: musea en archeologische diensten maar ook bijvoorbeeld bibliotheken of verenigingen. Iedereen is welkom, iedereen werkt vanuit eigen kracht en middelen. De activiteiten lopen uiteen van historische wandelingen en fietstochten tot workshops en exposities. De bedoeling is om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, dus voor ieder wat wils.

Wel organiseren we zelf in de Romeinenweek de Limesreis, waarbij we met een Romeinse reiswagen en een gezelschap Romeinse re-enactors verschillende pleisterplaatsen langs de Limes aandoen.

Hoe groot is het netwerk, welke samenwerkingsverbanden hebben jullie met andere bedrijven, instanties etc?

Ons netwerk is erg breed en strekt van historische verenigingen tot commerciële organisaties. Onze belangrijkste partner is misschien wel Stichting Romeinse Limes Nederland, waarmee we nauw samenwerken in de organisatie van de Romeinenweek. Ook verschillende provincies (Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland) werken mee.

Onze daadwerkelijke campagne wordt georganiseerd door een breed scala aan enthousiaste organisaties in Nederland die zich op de een of andere manier verbonden voelen met het Romeins erfgoed. We staan in principe voor iedereen open: wie hart voelt voor de Romeinse geschiedenis van Nederland wordt met open armen ontvangen. Aangezien dit de tweede editie van de Romeinenweek is, zijn we nog groeiende. Toch hebben we inmiddels bijna 50 organisaties uit alle delen van het land weten te bereiken die met ons mee gaan doen komende editie.

Wat is het doel van de Romeinenweek, wat proberen jullie eruit te halen?

Nederland heeft een rijk Romeins erfgoed. Van talloze potten, pannen en andere gebruiksvoorwerpen tot spectaculaire stukken zoals de godenpijler van Nijmegen of de Peelhelm. De grens van het Romeinse Rijk, de Limes, liep dwars door ons land en er zijn talloze vindplaatsen in Nederland. Daarnaast kwamen de Bataven natuurlijk uit deze streken, die dankzij hun opstand een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van onze nationale identiteit in latere eeuwen. Dat is een geschiedenis waar we best ‘trots’ op mogen zijn, als Nederlanders en als Europeanen. Maar anders dan bijvoorbeeld de Gouden Eeuw, is het een deel van onze geschiedenis dat slecht zichtbaar is. Veel Romeinse resten liggen onder de grond, of in museumvitrines. Door de Romeinenweek te organiseren, hopen we mensen op luchtige maar wetenschappelijk verantwoorde wijze weer in contact te kunnen brengen met onze gedeelde Romeinse geschiedenis.

Een tweede doel is het creëren van draagvlak voor de nominatie van de Nederlandse limes voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Engeland en Duitsland staat de limes al lange tijd op de Werelderfgoedlijst; Nederland hoort daar volgens ons ook bij. Samen met publiek en overheid willen we werken aan het verwezenlijken van de aanvraag.

Welk maatschappelijk doel denken jullie te dienen door de Romeinenweek initiatief?

Zoals gesteld werken we naar een bredere erkenning van het Romeinse erfgoed van Nederland. Maar in een heel praktische zin werken we ook aan het bevorderen van contacten tussen verschillende (soorten) organisaties. Het onderwijs, erfgoedinstellingen en commerciële organisaties: via de Romeinenweek proberen we mensen met elkaar in contact te brengen. Dat heeft nut op de lange termijn. Contacten die eenmaal gelegd zijn, kunnen ook ingezet worden voor andere evenementen of doelen. We willen lokale en regionale banden smeden die een positieve uitwerking hebben op cultureel en economisch vlak, zoals bijvoorbeeld arrangementen of uitjes gebaseerd op lokaal Romeins erfgoed.

Natuurlijk willen we mensen ook tot een dieper besef van hun eigen lokale geschiedenis brengen. Je kijkt heel anders naar je woonplaats als je weet dat er zo’n tweeduizend jaar geleden Romeinse legionairs rond marcheerden. Dat is niet alleen maar een leuk weetje, maar brengt hopelijk ook wat begrip met zich mee voor de noodzaak van archeologisch en historisch onderzoek.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de Romeinenweek, welke doelen hopen jullie nog te gaan behalen?

We hopen met de Romeinenweek in de toekomst een jaarlijks terugkerend gevestigd evenement te worden waarmee we een groot publiek bereiken. Uiteindelijk hopen we dat alle organisaties in Nederland die betrokken zijn bij de Romeinse geschiedenis jaarlijks zullen deelnemen zodat we in heel Nederland de Romeinse geschiedenis geconcentreerd in een week zichtbaar kunnen maken. Daarnaast hopen we dat er ieder jaar meer samenwerking ontstaan op lokaal en regionaal niveau tussen culturele en erfgoedinstellingen, bedrijven en particuliere initiatieven. En natuurlijk die UNESCO Werelderfgoedlijst nominatie!

Staan er andere initiatieven, evenementen op het programma voor de toekomst?

RomeinenNU is het promotiebureau voor Romeinse geschiedenis in Nederland en organiseert naast de Romeinenweek nog meer evenementen. Uitlopend op de komende Romeinenweek is het Romeinse Limes Zomer. Dit evenement is een vergelijkbaar met de Romeinenweek en vindt ieder tweede weekend van de maand mei tot en met september plaats in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Ook is er ieder jaar een Romeinenmeeting waarin classici, archeologen, re-enactors en ondernemers op cultuurhistorisch gebied hun kennis en ervaringen delen met het publiek. Dit gebeurt door middel van lezingen, boekpresentaties, films en andere voordrachten. Op de Romeinenmeeting ontmoeten professionals en geïnteresseerde bezoekers elkaar om hun enthousiasme voor de Romeinse tijd te delen.

Daarnaast organiseren we komend jaar ook weer het Romeinenfestival op het Kops Plateau in Nijmegen. Op 4 en 5 juni 2016 komt de Romeinse tijd weer werkelijk tot leven komt met een Romeins tentenkamp, shows van legionairs en gladiatoren, workshops en meer. Het thema voor het komende jaar is De Romeinse Spelen, waarbij er veel aandacht is voor Romeinse sport. Dat gaan we uiten op het festival en in de Romeinenweek, maar we organiseren ook een scholencompetitie met klassieke sporten.

Hoe kunnen mensen een bijdrage leveren aan de Romeinenweek en andere activiteiten die jullie organiseren?

RomeinenNU is regelmatig op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met ons Romeinse geschiedenis op een frisse manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en het onderwijs. Wij bouwen aan een organisatie waarbinnen we onze ambities met tomeloze passie en gedrevenheid te kunnen realiseren en waarbij je tevens ervaring kunt opdoen op het gebied van evenementenorganisatie, educatie en communicatie.

we altijd op zoek naar organisaties en verenigingen die willen meewerken aan de volgende edities van de Romeinenweek, of onze tussentijdse activiteiten. Maar misschien helpt het nog wel het allermeest om naar een van onze activiteiten te gaan tijdens de Romeinenweek en jezelf te vermaken!

Auteur:

Verder kijken en lezen:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
De Romeinenweek 2015, 8.8 out of 10 based on 4 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *