Archeologie eindejaarlijstje 2015

Het jaar is bijna voorbij en dan is het tijd voor een eindejaarslijstje. In plaats van het herkauwen van eerdere berichten volgt hieronder een verse opsomming. Nieuws dat net buiten de boot viel, aanvullingen op eerdere berichten en zaken die extra aandacht verdienen. Het Archeologie Nederland Eindejaarlijstje 2015.

Was Caesar wel in Kessel?

Nederland was euforisch na de vondst van het slagveld in Kessel waar Caesar twee Germaanse stammen over de kling joeg. Genocide! Een zeldzaam moment waarin teksten en vondsten in overeenstemming waren. Gestaafd door vondsten en zoals Germaanse vrouwelijke mantelspelden, schedels met sporen van geweld en een strontiumanalyse die de slachtoffers als migranten identificeerde. Een overtuigend verhaal.

Toch zijn er genoeg kanttekeningen te maken die Evert Van Ginkel helder uiteenzet in een artikel. Dat het een langlopend onderzoek is en geen plotselinge ontdekking komt bijvoorbeeld niet naar voren in het nieuws. Ook zijn er genoeg elementen in Caesars verhaal die niet overeenkomen met de vondsten. En andersom zijn er genoeg vondsten die niet stroken met het verhaal van Caesar. Al met al is het stuk het lezen waard om ook eens een ander geluid te horen.

Isis/IS/Daesh

Tijdens de hoogtijdagen van de heritage terror van ISIS met dagelijkse beelden uit Palmyra schreven wij over deze propaganda. Conclusie: negeren. De schokkende filmpjes zijn bedoeld om aandacht te trekken. Ze dienen om doctrines te propageren en andersdenkenden angst aan te jagen.

Bekend is dat ISIS flink verdient aan de handel in oudheden. Bewijs hiervan zijn de vele artefacten uit het Midden-Oosten die onder andere hier in Europa opduiken. Steeds meer wordt duidelijk en de handel blijkt zeer georganiseerd en systematisch te zijn. Nieuwe documenten tonen aan dat er een speciaal departement is voor de koop en verkoop van artefacten. Blijkbaar verdient men ook flink op de verkoop van vergunningen voor het plunderen. Meer over de economische structuren van ISIS is te lezen in onderstaand artikel.

  • Artikel Beeldenstorm in het oosten: Isis en haar propaganda
  • Artikel New Documents Prove Isis is Heavily Involved in Antiquities Trafficking op Gates of Nineveh

Dalfsen 3.0

Nederland heeft een nationaal archeologisch fonds. Naar aanleiding van de spectaculaire vondst in Dalfsen die schreeuwden om meer wetenschappelijk onderzoek en verantwoord beheer. De gemeente had hiervoor niet de financiële middelen en het Rijk had hierin volgens de minister geen verantwoordelijkheid. Toch is er nu een klein fonds van 250.000 euro.

Eind dit jaar ging het opeens heel snel. Tijdens het overleg in de Tweede Kamer van OCW over de cultuurgelden kwam de motie op tafel. VVD, PvdA, SP, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdD, 50+, Klein, GRKÖ, Houwers, v Vliet gaven hun steun en het fonds was daar. De archeologische sector staat niet bekend om zijn sterke lobby, maar in dit geval was het resultaat toch te danken aan de inzet van velen. Op Facebook zijn archeologen verenigd in de groep Archeologie 3.0. Grotendeels dankzij deze community is het fonds op de politieke agenda gekomen. Sowieso is de pagina de moeite waard om te volgen, omdat men actief discussieert over de toekomst van de archeologie in Nederland.

Ook Utrecht heeft een ArcheoHotspot

We schreven al eerder over het initiatief van ArcheoHotspots. Het doel is het verbreden en versterken van het draagvlak voor archeologie in Nederland. Dit door verbindingen te leggen tussen archeologisch onderzoek, uitwerking en resultaten en door archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk te maken. Bij een hotspot komen liefhebbers van de archeologie bijeen en bundelen hun kennis.

Amsterdam, Eindhoven en Den Bosch stonden al op de lijst van hotspots. Dit jaar is Utrecht ook aangesloten. In het Universiteitsmuseum van Utrecht is het Archeolab ingericht. De werkplek van de archeologen is toegankelijk voor het publiek en ook is er een meldpunt geopend. Een goede ontwikkeling voor een stad met zo’n grote archeologische rijkdom, misschien ook een idee voor Nijmegen?

Stichting Archeologie en Publiek

Een organisatie waar Archeologie Nederland zeker nog meer aandacht aan gaat besteden komend jaar is de Stichting Archeologie en Publiek. SAP zet zich in als platform voor iedereen die betrokken is bij de archeologie en specifiek bij de overdracht van archeologie. Naast de organisatie en begeleiding van verschillende evenementen zoals symposia en lezingen reikt het SAP ook de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit.

  • Website Stichting Archeologie en Publiek

Nieuwe fragmenten van Sappho

Bij de recensie van de vertaling van de gedichten van Sappho getiteld Eros ontwortelt mijn hart werd een alinea gewijd aan nieuwe fragmenten. Classicus Dirk Obbink kreeg papyri geschonken met daarin een aantal nog nooit eerder geziene regels van de hand van Sappho. Voor het eerst werden ook twee broers benoemd in de gedichten.

Helaas bleek het al snel te mooi om waar te zijn. De onderzoeksmethode die op de papyri zou zijn gebruikt voor datering is twijfelachtig. Bovendien blijft Obbink onduidelijk over de herkomst van de fragmenten. Richard Kroes op zijn blog Apoftegma schreef een goed stuk over de hele affaire.

Auteur:

Janus, archeologie eindejaarlijstje 2015

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Archeologie eindejaarlijstje 2015, 9.8 out of 10 based on 6 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *