Ik bezocht in de eerste week dat ze geopend waren de ArcheoHotspot in Nijmegen. Vol interesse en vragen trad ik binnen om er met een zeer positieve ervaring rijker weer vandaan te gaan.

Voormalig Museum Kam

De ArcheoHotspot in Nijmegen is gevestigd in het voormalig Museum Kam. Een mooie locatie die passend is voor de nieuwe bestemming. De oude vitrinekasten van het museum zijn voorzien van een nieuwe laag verf, ontdaan van het glas en gevuld met boeken. De gehele ruimte is opgeknapt en fris ingericht met een werkruimte op de begane grond en een tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping.

Waarom van een ArcheoHotspot

Tijdens mijn bezoek sprak ik vooral met Marissa van de Vrede over de specifieke Hotspot in Nijmegen. Want waarom had Nijmegen een Hotspot nodig?

Het antwoord spreekt volgens Marissa bijna voor zich. Nijmegen, de oudste stad van Nederland, met zoveel archeologie in en inmiddels ook boven de grond, is de plek bij uitstek om een Hotspot op te richten. Veel van de archeologische vondsten wachten nog op uitwerking. Juist daarbij kan de ArcheoHotspot helpen, zij pakken dit werk namelijk op. Opgravingen waarvan de vondsten nog niet goed zijn onderzocht worden hier weer actueel wanneer een team van vrijwilligers zich over het materiaal buigt. Al het publiek is van harte welkom om te komen helpen. Want dat is waar het in de Hotspot om draait, de archeologie, en dan met name het toegankelijk maken ervan voor het publiek. Iedereen die geïnteresseerd is, mag binnen komen lopen om te kijken of actief mee te doen. De vrijwilligers geven uitleg over het te onderzoeken materiaal en adviezen bij het onderzoek. Door op deze manier het publiek te betrekken bij een onderzoek en de kennis en hulp van vrijwilligers in te zetten kunnen er hele nieuwe inzichten komen uit materiaal wat anders op de plank blijft liggen.

De ArcheoHotspot biedt meerRomeins glas in de ArcheoHotspot Nijmegen

Behalve het uitwerken van projecten biedt de Hotspot ook de mogelijkheid om een grote hoeveelheid naslagwerken te raadplegen. Boeken over diverse onderwerpen, van specifiek tot algemeen, zijn hier verzameld. Dit zijn vaak werken die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor het grote publiek, maar hier kunnen ze in alle rust bestudeerd worden. Bij de kasten staan tafels en stoelen zodat je op je gemak kunt gaan zitten om je te verdiepen in de boeken.

Daarnaast heeft de 1e verdieping van het voormalig museum een kleine ruimte beschikbaar voor tentoonstellingen. Op het moment dat ik de Hotspot bezocht was deze ingericht met onder andere Holdeurns aardewerk. Met informatie over de pottenbakkersovens uit de regio waarin dit type aardewerk maar ook dakpannen op grote schaal vervaardigd werden. Daarnaast is er prachtig Romeins glaswerk tentoongesteld. Het is dus zeker de moeite waard om even naar boven te lopen. De tentoonstellingen zullen regelmatig wisselen om zo diverse onderwerpen aan bod te kunnen laten komen.

GastsprekersArcheoHotspot masterclass Katja Zee

Behalve de doorlopende activiteiten zoals hierboven genoemd heeft de Hotspot ook een divers aanbod aan gastsprekers die komen spreken. Onderaan dit artikel staat de link naar de agenda van sprekers op de website van de Hotspot.

Op het moment dat ik bij de Hotspot was werd er een masterclass gegeven over aardewerk. Katja Zee vertelde over het aardewerk uit een opgraving waar ze bij betrokken was.

De masterclass bestond uit een korte inleiding over aardewerk en de hoofdcategorieën. Veel belangrijker was het daadwerkelijke materiaal dat vast kon worden gehouden. De diverse stukken die rondgingen zijn illustratief voor het project waarop dit moment aan gewerkt wordt in de Hotspot. ‘Grachtvondsten uit Romeins Nijmegen’ is de titel en het gaat om materiaal uit een opgraving uit 1992/1993, nabij de tempels die aan het Maasplein hebben gelegen. Er is daar een deel van gracht opgegraven en mogelijk geeft het materiaal aanwijzingen over de goden die in de tempels werden vereerd. Hier wil Katja graag achter komen en Hotspot biedt de mogelijkheid om het materiaal nader te bestuderen. De masterclass en het idee dat er mogelijk een Mithras-cultus aanwezig was maakt dit een aantrekkelijk project voor het publiek. De cultus zou aangetoond kunnen worden als er van bepaalde vormen aardewerk veel aangetroffen wordt maar ook als het kenmerkende slangenmotief wordt gevonden.

Aardewerk met slangenprintMensen mogen aan het materiaal zitten, en wie vind dat niet bijzonder; 2000 jaar oud aardewerk in handen houden? Normaal liggen deze spullen achter glas en hier mag je het onderzoeken. En de prikkelende onderzoeksvraag werkt ook uitnodigend. Iedereen wil toch dat ene stuk aardewerk met die bijzondere slangenprint vinden? Ik merk dan ook enthousiasme onder de aanwezige bezoekers over dit onderzoek.

Heb je meegedaan aan een onderzoek of ben je geïnteresseerd in het verloop ervan dan kun je op twee manieren op de hoogte blijven van de vooruitgang. Op de website zullen met enige regelmaat berichten over het project verschijnen. Uiteraard worden ook bijzondere vondsten vermeld. Daarnaast kun je via de mail op de hoogte worden gehouden. Op deze manier wordt het publiek echt van bijna het begin tot het eind van een opgraving betrokken bij de archeologie.

Ik kan dit alleen maar toejuichen, de opzet van de Hotspot zorgt er zeker voor dat archeologie weer wat toegankelijker wordt gemaakt voor het grote publiek. In het prachtig opgefriste pand met zijn rijke historie wordt de rijke historie van Nijmegen ook weer fris benaderd.

Verder lezen en kijken

    • Wil je de Hotspot zelf bezoek en actief deelnemen aan een project? Je bent van harte welkom op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13:00-17:00.
    • De website van de Hotspot
    • Het programma van de Hotspot voor de komende tijd
    • Foto’s van het opgravingsproject aan het Maasplein, waarvan het materiaal op dit moment onderzocht wordt in de Hotspot te Nijmegen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
ArcheoHotspot in Nijmegen: Een frisse insteek op een rijke historie, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *